0%

Ако ти кажа, че Силвия е истинска природна сила, няма да те излъжа. Дори смятам, че това определение е малко семпло за нея. Защото тя наистина е човек, който „гори“ в това, с което се занимава! Независимо дали става дума за предаването й „Рефреш за здраве“, за писателската й работа, или за отдадеността, с която се посвещава на фитнес тренировките си – всяко нещо, с което Силвия се захване, довежда до успешен финал. При това го прави с истински финес. И макар отстрани всичко да изглежда бързо и лесно, самата Силвия ще ти сподели, че всъщност зад всяка победа и успех, които е постигнала, се крие много усилена работа, безсънни нощи, себеотрицание и упоритост.




Щастлива съм, че Силвия е една от многото дами, които избраха да организират натовареното си ежедневие с планерите RICH GIRL и да се вдъхновяват за нови постижения, да мечтаят, да създават. Защото животът е истинска „щафета“, както Силвия го нарича. И е страхотно, когато тичането си заслужава.


Силве, ти съчетаваш брилянтно няколко различни професионални роли- ТВ водеща, фитнес модел, журналист, писател. Коя от тях ти е най-много на сърце?

Благодаря ти за оценката, Криси! Най-смешното е, че точно тези мои роли, всичките, съм си ги избрала от цялото си сърце. Всяка една от тях е била и мечта, и осъзнат мой избор в различен етап от живота ми, а от един момент нататък всичките ми роли станаха неразделна част от мен. Първо беше мечтата да стана писателка. Участвах като ученичка на олимпиади по литература и литературни конкурси. После завърших Българска филология и Творческо писане в СУ „Св. Кл. Охридски” и де факто станах дипломиран писател. Малко след това написах дебютния си роман „Пролуката”.
По фитнеса пък съм запалена от 17-годишна, през последните 10 години няколко пъти съм мислила да се подготвя и за състезание по културизъм. Направих го едва сега, на 38 години. Така си доказах, че никога не е късно да изпълниш мечта, пък даже и такава, отнасяща се до красотата на тялото и силата на волята.
А журналистиката дойде като естествено следствие от творческото писане - трябваше да работя, за да изкарвам пари и журналистиката беше попрището, което беше най-близко до мен, произлизащо от творческото писане, от свободната мисъл. Била съм всичко в медиите – от репортер през сценарист, редактор, автор, водещ. Най-малко съм искала да бъда именно водещ. Други хора в сферата на медиите вярваха, че аз трябва да бъда и на екран. Сега съм щастлива, че съм водещ, защото правя предаване полезно за зрителите – теми, които са много мои, като правилното хранене, спорта за здраве, алтернативните методи. Нямам любима роля. Всичките са ми любими и не си ги давам!


Как успяваш да се справяш с толкова много и различни ангажименти наведнъж?

Невинаги успявам да се справям. Понякога давам приоритет на едно за сметка на друго. После тичам към следващото. Всъщност ако трябва да опиша живота си с една дума, то тя е „щафета”. Например сега, докато се подготвях за Републиканското първенство по културизъм, всичко друго беше на втори план и чакаше да му предам щафетата. Да, балансирах, за да не рухне ежедневието ми, но не бих казала, че в другите си дейности напреднах. После затичах след тях.



Как планираш времето си, поставяш ли си дългосрочни цели или правиш графика си ден за ден?

Бих казала, че планирам само дългосрочните си цели. Винаги знам в началото на годината какво ще постигна по месеци до нейния край. Иначе живея ден за ден – просто следвам ангажиментите си, като винаги започвам с най-приятното или с най-неизбежното.


Как се промени животът ти, след като започна да използваш планера RICH GIRL?

Станах по-последователна. Преди имах дни, в които се обърквах от кое да подхвана и често ми се случваше да съм си направила лоша преценка на силите. Сега седмицата ми е доста по-спокойна, благодарение на планера. Наистина! Планерът RICH GIRL направи най-близките ми ангажименти да не ми изглеждат като звяр, който ми диша във врата. Това е много ценно за мен. Всъщност се оказва, че имам още повече време и за други неща, за които съм си мислила, че нямам. Така например сега ми се случва да ходя и на шопинг – защото използвам възможността и да се награждавам.


Как се мотивираш за работа, когато си изморена и не в настроение?

Имам си няколко кукички, които винаги ми помагат. Моята работа зад кадър е свързана с четене и писане - на сценарий, на статии, на режими. Когато не съм в настроение, едната техника ми е да си пускам любима музика и просто я слушам. Другата е да започна да пиша някакъв художествен текст – стихотворение или разказ. Така се вдъхновявам и започвам да работя. Но когато съм изморена, няма друго, което може да ме вдъхнови, освен сънят. Понякога си лягам, спя час и половина и после ставам напълно презаредена и си свършвам работата.




Разкажи ми как минава обичайно един твой ден?

Ставане около 6,00 часа. Разходка на кучето, после малкия ми син го водя на детска градина и от там поемам към залата. Тренирам, после тренирам други хора. Огромно удоволствие ми доставя да тренирам и други хора, да им помагам да влязат в най-добрата си форма, да се научат как да се хранят, затова завърших и още едно образование – за инструктор по фитнес и културизъм. Сега включвам и тази професия в ежедневния си график. После продължавам по срещи, писане, снимки. Вечерите обикновено прекарвам със семейството си.



Как ти хрумна идеята за предаването ти „Рефреш за здраве“?

Здравословният начин на живот е закон в моя живот. Преди пушех, работех денонощно, изобщо не се щадях, докато един ден просто вече не можех да си поема въздух. Тогава дадох обещание пред себе си, че никога повече няма да навредя на здравето си. От тогава имам силна нужда да направя подобно предаване, в което да проповядвам ползите от природосъобразния начин на живот. Иначе в целия си кариерен път съм правила подобни формати, без значение дали в печата, или онлайн, или телевизия. Имам опита с темите от сферата на здравословния лайфстайл. Но започнах да усещам темите като част от себе си, откакто аз живея така и знам какво трябва да притежава едно такова предаване, за да има всичко.


Колко време ти е нужно, за да се подготвиш за всяко предаване?

Различно. Зависи от темите, гостите. По-познатите ми теми даже не ги подготвям предварително, а изкарвам изцяло на импровизация. За по-малко познатите ми трябват 2-3 дни.




Предполагам, всички гости са ти интересни, но все пак можеш ли да отличиш някой, който ти е направил особено впечатление?

Да, така е, всички са интересни, защото всъщност аз винаги каня уникални личности, които носят нещо повече от обикновено знание – носят вдъхновение за другите да живеят по техния добър пример. Един любим мой гост е д-р Атанас Михайлов, който ни напомня какво забравят лекарите, а именно факта, че билките и природните лекове са основата на цялата фармация. Той ни припомня първо да опитваме природните методи пред това да изпием антибиотика или кортикостероида, към които често сме даже и резистентни и имат множество тежки странични ефекти. Друг специален за мен гост е проф. Боянов, мой преподавател от НСА по Фитнес и Културизъм, който дава най-доброто обяснение на това защо фитнесът е най-полезният за здравето спорт. Той разкрива колко полезен е фитнесът за стимулиране на хормоналната система на жените. Благодарение на този спорт се отлага менопаузата при жените средно с 10 години. Това е изключително! Всъщност фитнесът запазва младостта ни за доста дълъг период.


Планираш ли да включваш „селебрити“ част в предаването – например за диетите и упражненията на известните?

Да, планирам! Това е една рубрика, която съм заложила в концепцията на предаването, но досега не откривах най-подходящия човек, който да я подготвя. Разваляш изненадата ми – искам да поканя теб!



Занимаваш се сериозно с фитнес и изглеждаш страхотно. Вече се изявяваш и като професионален фитнес модел. Къде се крие ключът на перфектната ти форма?

Ключът е само един – постоянство. Често съм чувала по свой адрес: „Тя си е генетично слаба” или „Тя има генетично добра преса”. Това изобщо не е вярно. Аз съм имала много моменти, в които съм забелязвала, че тялото ми ще се предаде на разрухата, ако аз не го побутна във фитнес залата и чрез храната. Все пак аз тренирам от 17-годишна, сега съм на 38 – това не е добър ген, това е упорит характер, инат, воля. А съм родила и две деца – бременностите несъмнено оказват негативен ефект върху нашето тяло. Тайната е никога да не спираш да ставаш в 6,30 и да минаваш през залата.


По колко тренировки на седмица трябва да си планираме, за да изглеждаме добре – какво ще посъветваш дамите?

Не по-малко от 3 пъти и не повече от 5. Важно е както да не си почиваме твърде дълго, за да има резултат, така и да си почиваме, за да не претренираме.



Винаги ли си била запалена по спорта? Откога е това твое увлечение?

Въпреки че пушех, аз винаги съм тренирала. Спортната култура я дължа на своя баща, който е бивш спортист – Балкански шампион по спортно ходене през 60-те години. Той възпита у мен безпрекословна любов към спорта.


Освен че планираш тренировките си и ги спазваш неотклонно, предполагам, че следваш и специална диета. Би ли ми разказала повече за начина ти на хранене? Правиш ли си седмично меню?

Да, както тренировките ми са организирани по определен начин и ги спазвам стриктно, така и менюто ми е по рецепта. Но не си правя седмично меню, защото ям доста еднотипни храни. Важното за мен е да имам висок процент протеини във всяко хранене, бавни въглехидрати, фибри и малко количество полезни мазнини. Например закусвам 4 яйца, овесени ядки с чия, ленено семе, вода и плод. Обядвам чисто месо, бобови култури, булгур или кафяв ориз и огромна салата от зеленолистни или броколи/карфиол. След тренировка пия протеин и хапвам бърз въглехидрат, като стафиди. Другите ми две хранения се състоят от салати и месо. Не е голям избор, но аз съм свикнала и си го спазвам и ми е вкусно.


На състезанията за фитнес модели конкуренцията е много голяма. Как се подготвяш?

О, да, конкуренцията е изключително голяма. Някои момичета са си спортистки, други имат и природно як ген, има и много добавки на пазара. В този смисъл е и въпрос на пари – доколко можеш да извадиш една торба с пари, за да си купиш най-силните добавки. Винаги има и други средства. Всичко това го знаех, когато взех решението и аз да се подготвя. Подготовката ми беше 2 месеца и станах пета. Това е успех. Но аз бях много стриктна в спазването на тренировките, храненето и пиенето на хранителните добавки. Всичко правех по рецепта до последния детайл. Аз съм златен състезател – дисциплинирана съм и изпълнителна. Каквото поиска от мен треньорът ми, го изпълних. Беше вълнуващо да наблюдавам как всеки ден тялото ми се изменяше, за да се трансформира в деня на състезанието до най-релефната си форма, в която даже не съм можела да си се представя.



Каква е твоята голяма цел за 2019?

Моята голяма цел е свързана с работата ми – искам да осъществя един социалнозначим телевизионен проект. Чувствам го като мисия – вярвам, че ще помогна с него на много хора. Моля се да успея да го случа! Надявам се да намеря средства, за да стане факт.





Вдъхнови ли се от историята на Силвия? Започни да променяш живота си още днес и избери своя нов органайзер, който ще ти помогне да постигнеш всичко желано!

Интервю на Кристиана Кръстева

Създател на Rich Girl Planner