0%

Личната история на „Мисис България Свят 2017“ Ирина Белчева е не само вдъхновяваща. Тя показва не само силата на човешкия дух и колко е важно да искаш промяната така силно, че нищо да не може да те спре да я осъществиш. Нейната история ни демонстрира нагледно как всичко, което ни е нужно, за да бъдем напълно щастливи, е само на ръка разстояние от нас. И започва с една съвсем проста стъпка – да си поставим ясна цел.
Преди 8 месеца целта на Ирина била да свали излишните килограми, които пречели не само на самочувствието, но и на здравето й. Като жена, отдадена на семейството, двете си деца и работата си като енергиен експерт, не може да се каже, че Ирина е имала много време да се грижи за себе си. Но тя знаела какво точно трябва да направи и как да разбие целта си на малки стъпки, които да я доведат до заветната й мечта – да изглежда и да се чувства добре. Така от 108 кг, само броени месеци, тази целеустремена дама е успяла по здравословен начин да свали над 60 кг.
И днес е пример за подражание и вдъхновение на жените у нас, а медийният интерес към нейното лично постижение не стихва. Ето как го е направила:

.


Ирина, твоята лична история влезе в медиите с признанието ти, че за 7 месеца си успяла да свалиш рекордните 60 кг! Хората са впечатлени от целеустременоста и волята ти. Как те кара да се чувстваш това?

Споделянето на моята история не е самоцел. Реших да дам гласност, тъй като смятам, че това е тема, която засяга много хора. Бих се чувствала щастлива и удовлетворена, ако съм успяла да бъда полезна. Аз дадох доста разяснения и съвети за дългия път към отслабването.


Да започнем от началото – каква беше причината да напълнееш и да стигнеш до тегло над 100 кг?

Аз винаги съм била със спортна физика и нормално телосложение. По-пълният период в живота ме беше около двете ми бремености, малко преди и след това. Не е тайна вече за никого, че това се случи постепенно и в никакъв случай изведнъж. В студентските си години започнах да качвам постепенно килограми, след което последваха две бремености, през две години. И двата пъти родих със секцио, което от своя страна силно затруднява ослабителния процес.


Кога дойде твоята „точка на пречупване“, в която реши, че трябва да промениш нещо в живота си?

Това е много дълъг психологически процес. Необходимо е човек да почувства, че е готов за тази стъпка, да узрее емоционално и духовно. Вътрешната мотивация е от изключително значение. И така, съвсем естествено идва и преломниият момент – „Точката на пречупване“.


Имаше ли ясен план в главата си какви ще са стъпките, които трябва да предприемеш, за да намалиш теглото си?

Консултирах се с лекар. Това, е стъпка номер 1 и съветвам всички, които тръгват по този път да правят същото. Дадоха ми се насоки и препоръки. Бях чела доста литература по темата и така направих своя информиран избор за режим на хранене и тренировъчна програма.


Кой изготви твоята отслабваща програма?

Комплексно се случи това. Взех под внимание съветите на лекар и фитнес инструктор, но адаптирах режима според своите виждания и предпочитания.


Имаше ли планирано меню за всеки ден, приготвяше ли си храната предварително?

Не. При мен нямаше такива формалности. Но задължително използвам кухненска везна, защото следя приема на калории.


Може ли да ни разкажеш по-подробно какъв точно беше режимът ти за седмицата като храна и упражнения?

Аз започнах с лечебен глад и захранване. След това продължих с разделно хранене и стриктно следене на приема на калории. Изключих напълно сладките и тестени храни. И все още е така. Правя фастинг (циклично кратковременно гладуване) по два или три пъти в седмицата. Движа се активно. В началото спортувах всеки ден във фитнес залата, танцувах народни танци и тренирах бокс.


Какво си помисли, когато видя първите резултати и стрелката на кантара тръгна надолу?

„Аз мога и ще го направя!“


Как се мотивираше да не се откажеш от режима и да се върнеш към старите навици?

Добрите резултати ме мотивираха! Спортът ме мотивираше много! Мотивираха ме най-вече децата ми, съпругът ми, хората, които обичам. И разбира се, аз самата!


Семейството ти подкрепи ли те? Как например успяваше да издържиш на изкушенията около теб – имаш две дечица, а децата обичат калорични храни. Не ти ли се прияждаха и на теб?

Моето семейство ме подкрепя безусловно, винаги и във всичко. Аз от своя страна им отвръщам с много любов, обич, вкусна и здравословна храна. Радвам се, че успях да възпитам у децата си желанието да се хранят с истинска и полезна храна.


Как се чувстваш днес – по-слаба с 60 кг, с короната на „Мисис България Свят” 2017 г. и титлата „Бизнес Дама на Света” за 2018?

Щастлива и удовлетворена съм! Тази публичност ми дава възможност да бъда полезна за обществото. За втора поредна година успяхме да подпомогнем абитуриенти с тоалети, аксесоари и бижута за балната вечер, във връзка с моята благотворителна инициатива „Да помогнем на абитуриентите в нужда“, организирах също събитие, на което споделих своята лична история, пътят, който извървях до достигане на желаното тегло, давайки съвети, насоки и препоръки за здравословно хранене.


Ти си главен експерт в Министерство на енергериката – не е ли далеч тази професия от модния подиум и светлината на прожекторите? Как успяваш да съчетаеш тези две роли?

Да, така е! Професията ми е сложна и много отговорна. Аз отговарям за въпросите, свързани с енергоснабдяването в България, и проверявам енергийните дружества в страната, във връзка с осъществяване на контрол по техническа експлоатация на енергийните обекти. Също така обаче имам много силно изразена артистична черта в моя характер. Радвам се, че успявам да намеря баланса и хармонията в живота си.



Да бъдеш бизнес дама, енергиен експерт или модел е твоето истинско призвание?

Да съм майка, съпруга и щастлива жена!


Ползваш ли органайзер?

Да, няма как с моето натоварено ежедневие!


Как разпределяш времето си? Планираш ли време за себе си и семейството си, освен за работа?

Винаги. Семейство ми е приоритет и е на първо място. Обожавам времето прекарано с децата и съпруга си.


Коя е следващата ти голяма цел? Смяташ ли да опишеш впечатляващата си лична история в книга?

Времето ще покаже! Не изключвам нищо като възможност или вероятност!


Готова ли си за следващата си голяма цел? Органайзерът RICH GIRL ще те води по пътя към нея и ще ти помогне да я постигнеш!

Интервю на Кристиана Кръстева

Създател на Rich Girl Planner

Снимки: личен архив