0%

Ако имаш свой бизнес, You tube канал или просто Инстаграм акаунт, сигурно вече си заклет фен на Маги и нейния бранд Pretty Iconic - стилизирани снимки и банери за елегантно брандиране на твоето уеб пространство. Или пък си запозната с творчеството й на художник от успешния й магазин в Etsy –

Frou Frou Craft

. Нейните дизайни се продават по цял свят и можеш да ги видиш претворени върху всякакви продукти – от кейсове за смартфони, през артпринтове, скрапбук проекти, стикери и пр. Изцяло създадена с дизайните на Маргарита е колекцията планери Rich Girl Noir, от която е и любимият й органайзер.

В началото дори самата аз бях уверена, че зад Frou Frou Craft и Pretty Iconic стои някоя амбициозна американка, още повече, че последователите и продажбите й в Etsy наброяват доста внушителна цифра, която се увеличава всеки ден. С изненада (и радост) установих, че момичето, което създава и ръководи 2 успешни бизнеса, е българка. Тя е скромна и мила, не обича много да говори за себе си, но признава, че щастието, което й носи работата, си заслужава да бъде споделено.

Ще се изненадаш, че подобна артистична натура обича да планира времето си, умее да приоритизира целите си и да се мотивира, когато денят й не върви по план.

Вдъхнови се от Маргарита Витякова!


Маги, ти си позната на широката аудитория като артиста, който стои зад успешния проект Frou Frou Craft, а сега започна и нов вълнуващ проект – Pretty Iconic. Трудно ли е да развиваш 2 отделни бизнеса?

Всъщност, да. За щастие, Frou Frou Craft съществува от няколко години вече и е набрал достатъчно инерция, за да си позволя да изместя фокуса за малко към нещо ново, каквото е Pretty Iconic. В магазина предлагаме стилизирани снимки, банери (за YouTube, Etsy или блог например), фонове и шаблони, подходящи за всеки блог/бизнес или лично онлайн пространство.


<

Разкажи ми първо откъде идва любовта ти към рисуването. Обичаше ли да рисуваш като дете? Това ли избра да учиш после?

Всички по майчина линия са все хора, които имат по някой и друг артистичен талант, така че предполагам, ми е по наследство. Също както хипохондрията, между другото! (смее се) Рисувам от дете, но като изключим едно кратко залитане в 3-ти клас, образованието ми няма нищо общо с тази сфера. Икономист съм.


Какво те вдъхновява?

Цветовете. Достатъчно е да видя едно съчетание или малко по-различен нюанс на любим цвят, и в главата ми вече се заформя цяла концепция.


Имаш ли специален ритуал, с който се мотивираш за работа, когато си изморена и нямаш муза?

Следвам един прост принцип - действие - вдъхновение - мотивация. Затворен кръг е, така че ако се спънеш някъде, може винаги да започнеш от следващата стъпка. Звучи като тези безкрайно неприложими на практика цитати и книги, но за мен винаги работи безотказно. И шоколадът. Също помага.


Какво обичаш да рисуваш най-много?

Каквото и да снимам - мода, козметика, въобще всички онези момичешки неща, които ни дават някаква макар и нереалистична представа, че животът има и по-сладка, несериозна страна и че не всичко трябва непременно да вдъхновява, да извисява и да спасява света.


Какви са трендовете в момента, какво търсят най-много твоите клиенти?

Зависи. Ако говорим за Frou Frou Craft - вечният, непреходен тренд е розовото. В съчетание с брокат е бинго комбинация. За Pretty Iconic все още не мога да съм толкова категорична, но там като че ли повече се търсят неутралните тонове, най-вероятно защото по-лесно пасват на всеки бизнес.


Работата ти в Pretty Iconic демонстрира и твоите завидни умения и познания по фотография. Откъде идва увлечението ти по нея?

Винаги ми е била интересна възможността да съчетаеш въображение с действителност в един кадър и от там идват и интересите ми в тази сфера.


Водиш и свой собствен блог. За какво обичаш да пишеш? Какво те вълнува най-много?

Блогът се получи като естествено продължение на инстаграм акаунта ми. Започнах да получавам въпроси, свързани с козметиката, която снимам или начина, по който го правя, и в някакъв момент се оказа, че инстаграм е прекалено тесен да побере тези велики мисли, които имам да споделя. И така се появи блогът.


Обичаш ли да планираш времето си?

Обичам да планирам всичко (но само за ден-два напред). Дори небрежна неделна разходка - трябва да има план. Дали се спазва е друг въпрос.


Имаш ли някои свои трикове, които ти помагат при планирането и го правят по-ефективно, които можеш да споделиш?

Разбирам, че ще прозвучи като реклама, но истината е, че откакто планерът Rich Girl се установи на бюрото ми, ежедневието ми стана една идея по-леко и организарано. Досега плановете и задачите винаги са ми били само в главата и през няколко часа правих преговор на материала. Но с изненада установих, че когато запиша нещо на хартия, то просто трябва да бъде придружено от отметка. Така че трикът е много прост - ако го запиша, вероятността да го изпълня рязко се увеличава.


Поставяш ли си дългосрочни цели?

Не, никога. Обичам новите неща и често променям посоката. Нямам тази сериозна визия “трябва да бъда такава, да правя това и да изкарвам толкова до еди-колко-си-години”. Каквото стане - такова. Ако на края на деня не ме боли главата, значи съм в правилната посока.


Как измерваш успеха си?

С обратната връзка. Може да изглежда странно на фона на това, което правя, но всъщност не съм материалист и успехът за мен никога не се е измервал в счетоводния баланс в края на годината. Напротив. Ако имам положителна обратна връзка и хората харесват това, което правя, значи съм постигнала успех.


Как изглежда обичайно един твой ден?

Запълнен с работа. Още с отварянето на очите съм готова да започна. В някакъв момент се опитвам да намеря време да се раздвижа малко, да направя обяда, да се гримирам, да почистя, да обърна внимание на мъжа и котката. .


Да, освен бизнес дама, художник, артист и фотограф, ти си и щастливо омъжена жена. Как успяваш ли да съвместяваш професионалния с личния живот?

По неволя (смее се). Мъжът ми също работи отвкъщи, макар и нещо различно, така че сме вързани по 24 часа заедно. С годините успяхме да се напаснем, така че към днешна дата това да работим заедно е плюс, а не минус. Има дни, в които просто ни писва от работа, ставаме по средата на деня и тръгваме нанякъде. И други, в които здравословно успяваме да се игнорирарме, всеки вглъбен в собствената си работа. Но преди всичко е важно какъв човек има до теб. Ако си пасвате, ще намерите начин.



Как обичаш да си почиваш през уикенда?

Винаги навън и винаги далече от компютъра и интернет. Често обаче вместо през уикенда, си взимам почивка през седмицата. Пейзажът тогава е доста по-различен, отколкото през първата слънчева събота на март например.


Кои са дестинациите, които мечтаеш да посетиш?

Навсякъде, където има море, е мечтана дестинация.


Интервю на Кристиана Кръстева

Създател на Rich Girl Planner

Снимки: личен архив