0%

На прага на едно от най-значимите събития в живота на всяка жена – да стане майка, те срещаме с актрисата Луиза Григорова-Макариев, за да научим от нея как я променя бременността, откъде продължава да черпи своята неизчерпаема енергия и къде открива вдъхновение за новите си проекти.

И още: трудно ли е да си артист в условията на световна пандемия, киното или театърът заемат по-голямо място в сърцето й, планира ли своите успехи и как се подготвя за всяка нова роля, ще разбереш сега от самата Луиза:

Здравейте, Луиза, как се чувствате като бъдеща мама на момченце?

Здравейте! Добре съм, благодаря. Новината за бебчето ме направи много щастлива и с нетърпение го очаквам!

Какво е най-хубавото, което бременността ви носи като усещане?

Бременността е определено период, в който цялото съзнание на бъдещата мама се занимава само с идването на детенцето и всичко се пренарежда. Вече усещам как аз си ставам на второ място и това чувство ми носи само щастие. Няма най-хубаво, всичко е хубаво и е много вълнуващо.

Всички, които са работили с вас, ви описват като човек, изпълнен с много енергия. Така ли е и сега? Какво ви вдъхновява, откъде черпите сили?

Когато обичаш това, което правиш, фактът, че го правиш, ти дава сили и енергия. Аз съм благодарна, че мога да практикувам професията си, защото тя е огромна част от живота ми и моя голяма любов.

Трудно ли е да си бременна в условията на световна пандемия? Какви бяха най-големите предизвикателства пред вас до момента?

Истината е, че пандемията ми помогна, защото се появи към края на първия триместър, когато имах нужда от почивка, а нямах много възможност да си я взема. По време на карантината с Мартин си бяхме вкъщи, обърнахме си внимание, което отдавна нямахме възможност да си обърнем, помечтахме си за бъдещето, починахме си и сега той с нови сили подготвя новия си филм, а аз продължавам да почивам вкъщи с книги, филми и т.н.

А трудно ли е да бъдеш артист в тази ситуация?

За повечето актриси е голям проблем кога ще забременеят и как това ще се отрази на кариерите им. Аз също имах притенения преди, но след като ми се случи, разбрах, че всичко може да се нареди, че нищо особено няма да изпуснеш, а напротив - ще си изиграла най-смислената си роля - на майка.

снимка: Луиза ще бъде майка на момченце. 

Коронавирусът „удари“ много сериозно изкуството и по-специално театъра. Липсва ли ви живият контакт с публиката?

Да, за съжаление изкуството доста пострада и ще страда и занапред. Става ми много мъчно от този факт, но няма какво да се направи. Театрите дават всичко от себе си да върнат публиката. Моят театър "Зад Канала" играе вече някои камерни представления и на открито в парка на Военната академия. Истината е, че не само ние страдаме от липсата на изкуство, а и самата публика... липсваме си взаимно и силно се надявам новият сезон да тръгне добре, да няма страх и опасности и да можем да се срещем на сцените!

Сигурно често ви задават този въпрос, но театърът или киното заема по-голямо място в сърцето ви?

Да, често ми го задават и аз често отговарям, че ми носят различна любов и емоция и за това не бих могла да се откажа от нито едно от двете. Живият контакт при театъра е неповторимо усещане, но това, че киното остава завинаги... Не знам, не могат да се сравнят.

Как се подготвяте за нова роля? Вярно ли е, че прекарвате седмици, „потапяйки се“ в образа?

Да, вярно е. В театъра това е периодът на репетиции, който продължава средно около месец и половина и е достатъчно време да заживееш с героя си. В киното няма време за предварителна подготовка, или поне не организирана, за това аз я правя сама. Общо взето се опитвам да вляза в главата на героинята си, да я разбера, да знам как действа, как мисли, как говори, след това как ходи, как се облича....всичко.

Имате много интересни идеи и проекти, един от които е сериалът „Черните досиета“ , в който вашата роля е на следовател, разследващ убийството на американския посланик в София. Към проекта имаше много чуждестранни интереси, какво се случва с него в момента?

"Черни досиета" е един от първите ни заедно мечтани проекти с Мартин. През годините сме работили много по него и под всякакви форми, но все още не му е дошло времето. Знаем, че ще дойде точният момент и ще можем да осъществим и него.

снимка: С актрисата Яна Маринова, с която си партнират във филма "Диви и щастливи"

Друг ваш проект, който осъществихте заедно със съпруга си, пожъна огромен успех сред българската публика – филмът „Диви и щастливи“. Какво означава той за вас?

"Диви и щастливи" е филм, който направихме с много хъс, с много желание, с много отдаденост и любов. Той ни сформира и като доказано добре работещ и успешен екип с Яна Маринова и Александър Сано. Така "Фантастичната четворка", продължаваме напред и към нови и интересни филми, много различни един от друг. Успехът на "Диви и щастливи" ни показа, че денонощният труд, знанията, талантът и отдадеността, се отплащат и за нас е огромно щастие признанието на зрителите!

Коя беше най-приятната част от работата ви по този филм?

За мен самите снимки бяха върха в екранните ми преживявания. Обиколихме цяла България, бяхме като на зелено училище за пораснали, снимахме искрени, истински чувствени сцени на единия ден и луд екшън на следващия...беше снимачен период, който никога няма да забравя.

Наскоро споделихте, че филмът се е появил в пиратски сайт. Защо все още се случва това според вас?

Така сме възпитани в България за съжаление...Тук изкуството масово се смята за маловажна част от живота на човека, а това мислене е присъщо на бедните духом хора и доста ме натъжава, за това сме се заели малко по малко да преобърнем тази тенденция. Според повечето хора, всичко трябва да може да се тегли и гледа безплатно или най-много срещу месечната такса за телевизия...Тук хората масово не ходят на кино, а чакат филмът в някой сайт, масово не ходят и на театър, и на опера, и на балет.... София е изключение и има един набор от ходещи на културни мероприятия хора, но извън София, статистиките са плашещи.

Имате огромни познания за киното. Кой е любимият ви жанр и филм?

Когато си кинофен е много трудно да се ограничиш в един жанр или филм. Имам любими филми от всички жанрове. Много харесвам драма, трилър, научна фантастика...и всички други. Един от много ми любими филми, който е повлиял на мен и живота ми, е "Властелинът на пръстените".

В какъв филм бихте искали да изиграете главната роля?

Във всеки, чиято история ми е интересна. Кое е по-забавно – да бъдеш продуцент или актьор? Аз нямам почти никакъв опит като продуцент, така че ще заложа на актьор.

Едно от новите ви занимания е дизайнът на бижута. Как решихте да се захванете с него?

Харесвам нежни бижута и реших, че много би ми отивало да имам своя линия такива, съчетах го и с мама, която също е любител, и още една прекрасна дама - Вероника Методиева, и така трите създадохме "IVET FASHION JEWELRY" .

снимка: Луиза с майка си. 

Какво искате да постигнете още в кариерата си?

Далеч съм от мисълта, че съм постигнала кой знае какво. Надявам се да се развивам, да правя все по-хубави и значими филми, да изиграя все по-интересни персонажи в театъра и киното.

Планирате ли времето си, как си поставяте следващата цел?

Колкото повече планирам, толкова по-малко се случва от планираното, за това оставям нещата да се случват, а аз давам всичко от себе си, така постигнах повече цели.

Как се виждате след 10 години?

Много пъти съм отговаряла на този въпрос, дори и преди 10 години и не знам дали съм уцелила, но от сегашна гледна точка по-скоро бих си пожелала да съм здрава, детето ми е да е здраво, семейството ми да е здраво. да живеем в мир, любов и разбирателство, да продължаваме да правим това, което обичаме, да сме щастливи, удовлетворени, вдъхновени и все така неуморни.

Пожелавам го и на вас и вашите читатели!

Интервю на Кристиана Кръстева

Снимки личен архив

 >> ПОРЪЧАЙ СВОЯ ДНЕВНИК НА БРЕМЕННОСТТА ТУК