0%

Със сигурно я познаваш добре от участието й в кулинарното ТВ състезание Master chef, където тя бе един от най-интересните и талантливи участници. И вече си гледала видеорубриката й „Проверено с Дани“, в която тя обикаля различни екзотични дестинации, показва най-интересното от традиционната кухня там и интервюира световноизвестни шеф готвачи. Тя съчетава по брилянтен начин любовта към кулинарията с журналистическия си талант, и е дама, която постига целите си с финес. Представям ти Йорданка Райковa!

Дани, разкажи ни откъде идва твоята страст към кулинарията?

От най-ранна възраст асистирах на баба ми в приготвянето на ежедневни и празнични ястия, декорирали сме заедно сладкиши и торти. Тя е работила цял живот като главен готвач и управител. Пенсионира се окончателно едва преди месец на 82 години.
По-късно, докато следвах в Берлин, работех в ресторанта на съпруга на майка ми - италианец от Неапол. От него научих много за италианската и средиземноморската кухня, открих нови продукти и постепенно започнах да ги съчетавам интуитивно.
Когато преди 11 години се запознах със съпруга ми, се оказа, че общите ни страсти са пътешествията и кулинарията. Докато моята сила в кухнята се разпростираше из Средиземноморието, той се оказа истински виртуоз в приготвянето на азиатски и близкоизточни рецепти.

На каква възраст приготви първото си ястие?

Първите опити са били ястия за куклите ми със зеленчуци от градината на баба. През лятото след завършване на първи клас изпекох с помощта на едно по-голямо съседско момиче и първия ми кекс с вишни, по спомени от тефтера с рецептите на баба ми.

А как реши да станеш журналист? Какво ти харесва най-много в твоята професия?

Изборът ми беше по-скоро младежка бунтарска реакция срещу желанието на баща ми да изучавам "Счетоводство и контрол". Постепенно открих моето амплоа на кулинарен журналист пътешественик. Журналистическата професия е изключително креативна. Особено когато имаш свободата да твориш.

Сега съчетаваш успешно двете си големи страсти - любовта към кулинарията и към журналистиката, в “Проверено с Дани”. Разкажи ни повече за този проект! Как се роди идеята за него?

Обичам да се развивам и да променям посоката в работата ми. Вече бях писала за кулинарните ми пътешествия, с участието си в телевизионно кулинарно състезание показах, че мога и да готвя. "Проверено с Дани" се случи като естествено продължение, обединяващо всичките ми професионални интереси. Под мотото: "Виж кой, къде, какво и как приготвя за теб!”, видео рубриката представя отличителната концепция и оригиналния стил на всяко посетено място, есенцията на менюто и личния стил на готвача.
Във всеки епизод запознавам зрителите с шеф готвача и търся личната му мотивация да влезе в кухнята. Смисълът на това е да провокирам интереса на аудиторията не само към мястото, но и към кулинарния майстор.

Кое е последното място, на което снима? Какво ти се случи там?

Преди два месеца имах удоволствието да направя филм за ваканцията ми и кулинарните ми преживявания в хотел Riu Le Morne на остров Мавриций. Заснех отблизо работата на шеф готвачите в различните ресторанти на комплекса. Снимачният процес отне голяма част от почивката със съпруга ми, който за първи път влезе в ролята на видео оператор.

Най-любимата ти дестинация досега?

Със сигурност са повече от една. Далечни дестинации, където се връщам отново и отново. Тайланд, Малайзия, Сингапур, Мексико...

Най-необичайното блюдо, което си опитвала?

Микс от пържени мравки, скакалци и червеи с тайландски подправки.

Мястото, което още не си посетила, но много би искала?

Нова Каледония.

Какво обичаш да си приготвяш вкъщи?

В зависимост от сезона - гаспачо, брускети с домати, чесън и босилек, италианска паста, оризови нудъли, гаджар халва...

Ти беше един от най-интересните и запомнящи се участници в MasterChef в предишния сезон. Какво ти даде участието ти в шоуто?

Благодаря! Научих се да бъда организирана и дисциплинирана в кухнята. Да измислям бързо нови рецепти. Състезанието се оказа моята "кулинарна казарма".

Планираш ли времето и целите си?

За удобство ползвам апликация за календар. Различно е от органайзер, но с него не пропускам нищо планирано.

За колко време напред планираш - седмица, месец, година?

Различно. Далечните пътешествия една година предварително, в работен план около месец напред, културните мероприятия всяка седмица, а храната всеки ден.

Каква е твоята най-голяма цел за 2019?

Да направя филм за ресторант, отличен с мишленова звезда..

Интервю на Кристиана Кръстева

Снимки: личен архив


КЛИКНИ ТУК, ЗА ДА РАЗГЛЕДАШ ВСИЧКИ ПЛАНЕРИ