0%

Мислех си, че знам всичко за Гергана Стоянова при първото ми гостуване в предаването й „По-иначе с Гергана“ в телевизия „Българе“. Все пак, едва ли има някой българин, който да не разпознава веднага прекрасния й глас, дублирал толкова любими филми; или телеман, чиито крака да не се подкосяват, когато припознае в изваяния й профил образа на най-обсъжданата героиня от „Откраднат живот“ – анестезиолога Поли Грънчарова.

Честно казано, това, за което се оказах неподготвена, бе честотата, която „излъчва“ Гергана, и която бих нарекла наистина моята – и това, че веднага я харесах и си паснахме, все едно се познаваме от години.

Разбира се, няма да скрия, че една от причините е, че Гери е луда по планерите и планирането. Но отвъд този наш общ интерес, се крие цяла Вселена, наречена Гергана, която я прави толкова зашеметяваща: ТВ водеща, театрална актриса, телевизионна актриса, дублажна актриса, рекламно лице, продуцент, бизнес дама, сценарист, майка, приятелка и Вдъхновител!

Можеш да я гледаш в хитовия сериал на Нова телевизия „Откраднат живот“, в пиесата на театър „Сълза и смях“ – „Джакпот“, и в сутрешните часове на деня – по телевизия „Българе“, където води своето супер позитивно и свежо магазинно предаване „По-иначе“.

Как се съставя подобен шеметен график; как Гергана успява да не изпуска нито един ангажимент, да бъде навреме за всяка среща, да обръща внимание на децата си Яна и Боян, и да съумява да си поставя (и постига) все по-амбициозни и големи цели?

И можеш ли да се опиташ да следващ забързания ритъм на нейното ежедневие?

Разбери сега:

5.45 ч.

СЪБУЖДАНЕ

За Гери изразът „по първи петли“ означава буквално това, що се отнася до дневната й рутина. Тя се събужда преди изгрев слънце всяка сутрин.

„В последните 5 години установих, че не ми е достатъчно времето след 7 ч. – обяснява актрисата. - А и синът ми сега е първа смяна. В 6.50 ч. трябва да излезем от къщи напълно готови. Преди да го събудя, имам малко време за себе си. Пия топла вода с лимон. Приготвям се. (Храна за през деня съм приготвила още от вечерта. Обикновено си нося плодове, ядки и салата. Нямам време да пазарувам между ангажиментите).

До входната врата съм приготвила чантата с храната, лаптоп, техника за снимане. Откакто водя ежедневното предаване „По-иначе с Гергана” по телевизия „Българе“, не излизам от къщи без снимачната техника. Попадам на много интересни хора и ситуации. И реших, че винаги трябва да съм въоръжена с камера и микрофон“.

Добрият професионалист е винаги подготвен! 

7.15 ч.

ТРЕНИРОВКА

Изваяните форми на Гери се дължат не само на добър ген, но и на усилена работа. За разлика от много други дами, които предпочитат да си вземат няколко часа допълнително за сън, актрисата е сред първите сутрин, които прекрачват прага на фитнес залата. И, както се оказва, една от причините за това нейно решение, е именно доброто разпределение на времето й: „Оставям детето на училище и тръгвам към фитнеса. От 7.45 до 9.00 ч. имам фитнес тренировка с треньор. Откакто му прехвърлих отговорността за тренировъчната програма, започнах да тренирам почти ежедневно. Защото по-лесно изпълнявам собствения си ангажимент в залата, който е 50% от самата тренировка – просто да ида до там! Тренирам само сутрин, когато приятелите ми все още спят и денят им не е започнал, за да мога да се видя с тях в друго време, ако се отвори шанс" - признава Гери. 

8 ч.

ЗАПОЧВА РАБОТНИЯТ ДЕН

ОТКРАДНАТ ЖИВОТ

В дните, когато снима серила „Откраднат живот“, Гергана не тренира сутрин, тъй като подготовката за снимачния ден започва още в 7 сутринта с поставянето на грима.

А кога успява да научи репликите си? „Уча текста си за снимките по метода на сугестопедията. Чета го вечер, точно преди да заспя (онова четене с разбиране, на което учат първолаците). Тогава си създавм логически връзки в текста, за да го запомня по-лесно. Същото правя сутрин, веднага след като изключа алармата. И третият път е вече с колегите на терен, заедно с режисьора и мизансцена. Не отделям повече време за учене, защото иначе няма да го забравя със седмици. И главата ми ще гръмне от текстове. Забравям го веднага щом сваля лекарската униформа.“

ВРЕМЕ ЗА ДУБЛАЖИ

„Ако не съм на снимки, отивам на дублаж – разкрива Гери своя натоваен график. - В момента не дублирам други филми, освен сериалите, в които вече съм чела, и сега пристигат техни продължения. Заради изискванията на телевизиите да не се променят гласовете на основните герои, а и заради спецификата и отговорността към тази работа – моите героини трябва да продължават да звучат с моя глас, въпреки огромната ми заетост.“

РЕПЕТИЦИИ В ТЕАТЪРА

Телевизия, дублажи, а къде остава време за театъра и нейните превъплъщения на голямата сцена, сигурно се питаш ти. „Ако не съм и на дублаж, отивам на репетиция в театъра – смее се Гери. - Репетирахме пиесата „Джакпот” на режисьора Андрей Калудов. Интересен проект, забележителен атьорски състав. Премиерата излезе на 15 ноември. Отбелязахме с нея 110 години от създаването на театър „Сълза и смях”.

СНИМКИ НА ПРЕДАВАНЕТО „ПО-ИНАЧЕ“

„По някое време се добирам до телевизията. Всеки ден трябва да снимам предаването ПО-ИНАЧЕ, защото то върви от понеделник до петък. Дълго е два часа. И не можем да пропускаме ден, защото няма да можем да заредим ефира. Всъщност, като пропуснем – снимаме по две или три на ден. И екипът ни гръмва от напрежение. Не знам как да благодаря на момчетата и момичетата, с които го правим, защото в това напрежение няма сила, която да ни задържи в екип, освен обичта помежду ни", откровена е Гергана.

19 Ч.

ПРИБИРАНЕ У ДОМА

Натовареният ден за Гергана завършва след 7 вечерта.

Това е времето, което тя посвещава на хората, които са най-важните за нея – децата й Яна и Боян. 

„Ако мога да се добера в къщи до 19.30, първо минавам да взема детето от баба му и дядо му, прибираме се и преглеждаме уроците“.

Синът на актрисата е в седми клас – едно доста предизвикателно, не само за детето, но и оказва се, за родителя време.

„Мразя седми клас. Преди го мразех. Сега го мразя още повече, защото ми е за втори път - признава Гери през смях. -  Детето не знае. Правя се, че много ми харесва да уча химия, физика и история. За щастие той няма да прочете това интервю, защото все още не съм му позволила да има свой компютър. Проектите, които трябва да прави от време на време, работи на моя лаптоп или на компютъра на дядо си. И Фейсбук няма все още. В момента това ми се струва много правилна и полезна липса."

20 ч.

ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ

В някои дни работата за Гергана не свършва и след залез слънце, когато я очакват важни светски срещи, които тя отразява в предаването си.

„Вечер, след 20 часа има събития, които се старая да не пропускам. Защото си ги снимам сама. И вземам интересни интервюта. Или каня гости за предаването – обяснява Гери, в чието лице вече сигурно виждаш човек, изцяло отдаден на професията си. Нали знаеш старата поговорка: „Избери си работа, която обичаш, и няма да ти се налага да работиш нито ден в живота си“ . Мисля, че при нея наистина е проработила. - Но всичко това се случва, ако не съм на снимки за „Откраднат живот“ до след 22 часа. Той определено открадна живота ми и пренареди цялата ми програма...“ – смее се Гергана.

12 Ч

ЛЕКА НОЩ, RICH GIRL

Ако само денят имаше не 24, а 48 часа... Гери признава, че успява да заспи след полунощ, но всяка вечер спазва своя специален ритуал преди сън – красота и RICH GIRL: „Винаги почиствам грима си, обикновено съм полузаспала. На леглото до мен е RICH планера. Програмата ми всеки ден е различна и не мога да заспя, без да видя какво имам за следващия ден.“

А какъв е тайният й трик при планирането на графика й?

„В дамската чанта винаги имам голям несесер с химикалки. Различни цветове. Триещи се. Не само, защото съм пристрастена и си ги пазя и събирам от цял свят. А и защото всичко в планера трябва да ми бъде по цветове, за да мога да се ориентирам бързо. Честно, не знам как живеят хората без да планират ежедневието си. Дори когато нямам много ангажименти, вече 20 години живея с бележници от този тип. Защото съм убедена, че сам правиш живота си интересен. И не бива да си позволяваш просто да чакаш интересните събития сами да те намират. Толкова съм любопитна и жадна за интересни срещи и преживявания...“ 

ВМЕСТО ФИНАЛ

“Преди време прочетох притчата за метача на лондонските улици - споделя Гергана. - Питали го как поддържа ентусиазма си, като знае, че има да измете цял Лондон. Как така не се отчайва? Той отговорил, че никога не е имал за задача да измете целия Лондон. Когато стане сутрин, има план да измете две конкретни улици. На другия ден – други две. И така всеки ден по малко. Виждаш само това, което имаш като предизвикателство през деня. И никога не можеш да се отчаяш или объркаш. Затова моят съвет е: Планирайте! Малките стъпки сигурно ще ви отведат там, където нощуват големите мечти. Някой ден просто ще се събудите в тяхното подножие.“

Кристиана Кръстева

Снимки: личен архив