0%

Изпълнителният директор на „Шарлопов груп“ - Ева Шарлопова-Гергинова, е истинско вдъхновение за всички млади момичета, които следват мечтите си и работят усилено, за да постигнат успехи в кариерата си. Като човек, който е преминал през всички нива в йерархията на хотелиерския бизнес, за да стигне до най-високото стъпало, Ева е натрупала богат професионален опит.
Смята, че всяка жена може да постигне целите си, стига да вярва в себе си и възможностите си. Разбира се, големите резултати изискват големи планове и много усилена работа.
Като млада майка, Ева вече се е сблъскала със свръхнатовареното ежедневие на работещите родители и постоянно търси баланса между работата и личния живот. Това изисква умело разпределение на времето и приоритизиране на задачите. Нещо, с което Ева се справя с лекота.
Готова ли си да работиш за своя успех? Виж стъпките, с които Ева Шарлопова-Гергинова е успяла да изгради себе си като успешна бизнес дама!

.


Ева, ти си управляващ съдружник в „Шарлопов груп“ – една безспорно задължаваща и отговорна позиция. Какво означава тя за теб?

Работата ми е нещото, в което влагам голяма част от времето и усилията си всеки ден. Тя ми носи удовлетворението и увереността, че успявам да създавам, да постигам нови неща, да оставям нещо след себе си. Всеки ден е нов урок и нова възможност да се развивам и да правя нещата, които обичам.


Преминала си през всички нива в йерархията на хотелиерския бизнес – на коя длъжност досега ти е било най-трудно и защо?

Всяко начало е трудно. От всяка длъжност, на която съм работила, съм взела и научила по нещо. Но най-трудна, мисля, че е настоящата. Такава позиция върви ръка за ръка с много отговорности и стресови ситуации. Работата ми е комплексна и изисква умения за вземане на решения, за действие в критични моменти, за отсяване на важната информация, делегиране на отговорности на правилните хора, управление на процесите в компанията. А това изисква концентрация, внимание и отдаденост. Но си мисля, че на каквато и длъжност да работи човек, е важно да се чувства балансиран и удовлетворен от това, което прави.


Ставаш управляващ съдружник едва на 21 години. Това не означава ли твърде много стрес и напрежение за едно младо момиче?

Абсолютно! Тогава разбрах колко още знания и опит трябва да натрупам, за да придобия самочувствието и увереността, че се справям добре. Благодарение на този ми опит, обаче, пораснах и научих важни уроци.


Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъскваш в бизнеса днес?

Едно от големите предизвикателства, пред които се изправяме ежедневно, е липсата на квалифицирани кадри. Кадровият проблем в България и по-конкретно в сферата на услугите, е сериозен и продължава да расте, заради което не бива да се подценява. Предизвикателство е да разчиташ изцяло на човешкия фактор, с неговата специфика и индивидуални особености. А постоянното развиване на туристическия сектор изисква от нас надграждане и отлично качество на услугите, които предлагаме.Предизвикателствата са ежедневни, но те са тези, които ни мотивират да се усъвършенстваме и да продължаваме напред.


А кое е нещото, което те кара да се вълнуваш от работата си и да я обичаш?

Обичам динамиката на моята работа. Обичам срещите с нови, интересни хора, с които да обсъждаме различни идеи и проекти. Обичам да виждам, че нещата, които правим, се харесват и оценяват.


Какво означава успехът за теб? Как го измерваш?

Успехът има различни измерения за различните хора. За мен успехът се крие в прости на вид неща – да се събуждам сутрин с усмивка, да се чувствам удовлетворена от нещата, които правя, да виждам реални резултати от работата си, да се изправям пред трудностите без страх. Не разбирам успеха като еднократно събитие в живота ни. Успехът означава да непрекъснато да се развиваш, да поставяш нови и нови цели пред себе си и след като ги постигнеш, да преминаваш към следващите.


Обичаш ли да планираш? Как приоритизираш целите си?

Мисля, че за да постига човек добри резултати, без значение в коя сфера, е добре да има план за краткосрочните и дългосрочните си цели. Важно е да знаеш кои са стъпките, по които да вървиш към осъществяването на идеите си. Приоритизирам задачите си според времето и възможностите в конкретния момент.


Коя е най-голямата ти цел за 2019-а?

Основната ми цел през тази година ще бъде постигането на добър баланс между личния ми живот и работата. За мен е наистина важно да имам достатъчно време, както за семейството, така и за професионалното ми развитие.


Трудно ли е да си предприемач и майка на малко дете? Как успяваш да балансираш между натовареното работно ежедневие и грижите за дъщеричката ти?

Със сигурност не е лесно и все още се уча. Балансът винаги е свързан с компромиси. Времето никога не достига, особено когато си майка и изпълнителен директор едновременно. Но всичко е въпрос на личен избор, на голямо желание и малко повече организация. Важното е човек да се чувства в хармония със себе си, защото това се отразява на всеки аспект от живота му.


Как обикновено протича един твой ден?

Вероятно, както на повечето работещи хора. Денят ми започва със събуждането на дъщеря ми. И чаша кафе, разбира се. Събираме се за семейна закуска и след това се отправям към офиса. Там следват ежедневни задачи, срещи, разговори. В края на работния ден с нетърпение се прибирам, за да прекарам време в игри и занимания с дъщеря ми!


Как се мотивираш за работа?

Критиките и очакванията за провал от външна страна са незименна част от бизнеса ни. Винаги се намира някой, който не е доволен от твоите успехи. Но пък това е един от големите двигатели, които ни карат да продължаваме напред. Иначе, вдъхновението за работа идва от малките и големи успешни крачки, които правим, от резултатите, които постигаме, от подкрепата на близките ми хора.


Планираш ли време за забавления? Как си почиваш?

Обичам да прекарвам свободното време, което имам, със семейството си. Удоволствие ми носят дългите разходки в парка или планината и, разбира се, срещите с приятелите ми. Обичам да си „открадвам“ време и за четене на нови книги.


Интервю на Кристиана Кръстева

Създател на Rich Girl Planner

Снимки: личен архив