0%

Ева, както предполага и името й, е истинска фурия на високи токчета. Крехката й визия не подсказва дори бегло каква сила и енергия се крият в нея.

Тя е на телевизионния екран от 15 години, като води свои предавания и рубрики в различни телевизии, а наскоро приема предложението на БНТ да се превърне в новото лице на времето в предаването „Денят започва“. И Ева приема предизвикателството.

Денят й представлява шеметно препускане между ангажиментите й в телевизията, участията й като модел, грижите за семейството й и задачите вкъщи. А споменах ли ти, че Ева има три деца! Което между другото смятам, че е тайната зад блестящия й външен вид и искряща женственост. Както и зад прекрасната й усмивка и добро настроение, дори да се чувства капнала от умора.

Как може една жена да е успешна ТВ водеща, да моделства, да намира време за трите си деца и да върти на малкия си пръст цялото домакинство и грижите за огромната фамилия? Има ли магическа пръчка или пък вълшебна рецепта за щастие и успех, Ева ще ти разкрие сега в своето интервю за RICH GIRL:

Здравей, Ева, отгръщаш нова страница в телевизионната си кариера като водещ на прогнозата за времето в „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ. Как реши да направиш тази промяна?

Тази промяна ми я предложиха от телевизията и аз просто се съгласих. Истината е, че не ми трябваше много време да мисля. Винаги съм харесвала „момичетата на времето”, но никога не съм си се представяла точно в тази роля. Обичам промените и тази дойде точно на време.

Кое е най-вълнуващото в твоята професия?

Ще ти отговоря от името на телевизионер – човек, който се занимава с телевизия и с производство на съдържание повече от 15 години. Най-интересното нещо са срещите с гостите. Всеки път можеш да извадиш нещо различно от някого. Благодарение на тази професия съм видяла толкова много неща, които нямаше да мога да видя без нея.

Как реши да се занимаваш с журналистика и телевизия?

Всичко стана изведнъж... Аз исках да съм спортна журналистка и първата ми работа беше като репортер във в-к „Меридиан мач“. Няколко месеца отразявах футболните и волейболните събития и след това ме поканиха в телевизията. Честно казано, не приех от първия път и ми трябваше доста време, за да се реша да напусна вестника и да отида в телевизията. След няколко месеца напуснах и пак се върнах във вестника, защото си обожавах колегите и атмосферата там, но поради чисто финансови прични пак трябваше да избера телевизията и така вече 16 години.

Кога ти е било най-трудно в професионален план?

След всяко раждане на дете ми е трудно, защото никога не съм си взимала майчинството и работя паралелно с гледането на децата. Логистиката с бабите и дядовците е огромна и така до тригодишната възраст на децата. Третото ми дете няма още годинка, а вече съм толкова уморена обаче стискам зъби, защото знам, че и това ще мине. При нас излезеш ли веднъж, трудно ще влезеш отново...

Разкажи най-забавната случка от работното си място, за която се сещаш.

Всеки ден се случват някакви неща, като например да си забравя текста, да забие кюто, да съм объркала нещо. Аз съм на живо и като видя, че не ми е зареден текстът, сърцето ми се обръща, но успявам да импровизирам и да продължа напред. Сега са ми забавни, но докато се случват, имам чувството, че ще получа инфаркт.

Ти успяваш да съвместяваш успешно работата си в телевизия и като модел. А трудно ли е да планираш времето си между тези два ангажимента и грижите за голямото ти семейство?

Да планирам не ми е трудно, трудно ми е да изпълнявам. Аз съм се превърнала в един шофьор на моите деца. Постоянно ги водя и взимам от училище или градина, водя ги всеки ден на тренировки и уроци, с бебето имаме също някакви ангажименти заедно и се виждам в чудо понякога, защото между всичкото това, всеки ден трябва да съм на работа, да пазарувам и да поддържам домакинството. Обаче аз харесвам цялата тази заетост. Обичам домакинската работа, обичам да готвя, обичам да сме всички заедно и това ме изпълва със задоволство. Единствено съжалявам, че не намирам достатъчно време за себе си.

Как планираш времето си? Ползваш ли органайзер?

Помня всичко, но наистина в последно време се усещам, че вече ангажиментите са толкова много, че имам нужда да си записвам.

Как си поставяш цели?

Аз не съм от най-амбициозните и това много ме дразни в мен, за това съм си наложила по-често да си поставям цели, колкото се може по-достъпни във времето. По принцип съм човек на дълготрайните проекти и имам няколко такива, чиито изпълнения виждам едва след няколко години.

Кои задачи са приоритетни при създаването на твоя график?

Няма нещо, което да е по-важно от друго. Всичко е важно. Но ако не мога да смогна, моля някоя баба или дядо да ми помогне. Те, слава Богу, ми влизат в положението и се включват безпрекословно. Имаме и една леля Ани, която също много ми помага и на която също съм много благодарна. Да не забравя и бащата на Ники, с който си споделяме ангажиментите по него почти по равно.

Имаш 3 дечица и всяко от тях изисква много време, себеотдаване и грижи. Откъде намираш енергия?

За мен това да си добра майка, означава да отделяш внимание на децата си. Всеки ден гледам да прекарам самостоятелно по няколко минути с всяко от децата, да го разпитам за деня, да чуя има ли, няма ли проблеми, да ми разкаже какво е яло, например, какво е правило в училище или в градината, и най-вече да му кажа колко е специално то за мен и колко много го обичам. Няма ден, в който да не им казвам колко ги обичам, и колко са важни за мен. И на бебето му го говоря това всеки ден, въпреки че едва ли още разбира езика ни, но съм сигурна, че усеща какво точно ѝ казвам. Те ми отвръщат със същата любов и само заради тези думички и тези прегръдки, всичката умора и всичките нерви по логистиката си заслужават. Много обичаме да се събираме с децата на спалнята и да се борим, като мечета. И бебето го включваме отскоро, а тя, милата, се залива от смях. Наистина е супер яко всяка вечер, като сме всички заедно.

Как си почиваш, имаш ли специални ритуали за грижа за себе си?

Не знам как почивам. Не съм имала почивка, като почивка от не знам колко време. Сега ни предстои да заминем за Тайланд за няколко дни само двамата с Явор и така се вълнувам, че нямам думи! Не искам да ти казвам колко време и с каква наслада го планирах това пътуване и колко време избирах агенцията, за да се уверя, че всичко ще е наред.

Връщаш се много бързо във форма и след раждането на дъщеричката ти Екатерина. Разкажи ни как успяваш?

Този път ми беше доста трудно и всичко се дължи на самодисциплина и никакво отпускане. Не знам от кога не съм се разхождала безцелно по улиците на разходка, а едно време така обичах...

Как изглежда сега един твой обичаен ден?

Ставам в 6:30, правя сандвичите за Ники за училище и излизаме, за да го заведа. Прибирам се и започваме да оправяме Елена за градина. Или аз, или Явор я водим. През това време Екатерина се е събудила вече и започваме с нейния тоалет и с нейната закуска. В този момент идва леля Ани и я поема до към 17 часа. През това време аз трябва да съчетая подреждането на дома и домакинската работа, с времето в телевизията и гледам във всяка дупка, в която мога да изляза, да свърша някакви допълнителни неща, включително и прегледите на бебето, ходене по различни институции и пр. След това взимам Ники от училище, Ели от градина, пазаруваме, прибираме се и докато те се занимават с бебето, аз правя вечерята. Ако Ники е на тренировка, взимам момичетата и отиваме да го гледаме. В дните, в които той не тренира, водим Ели на балет и понеже е близко, се разхождаме до там заедно. После се прибираме, вечеряме, подготвяме за утрешния ден и ако имаме късмет, те заспиват преди нас (смее се).

За какво си мечтаеш?

Искам да обиколя колкото се може повече непознати места.

Каква искаш да бъде 2020 година за теб?

Искам да е спокойна и децата ми да са здрави. Искам и да си развия практиката като медиатор. Неотдавна се вписах като такава в Министерството на Правосъдието.

Коя ще е следващата ти голяма цел?

Имам една поставена дългосрочна задача пред себе си, но от собствения си опит разбрах, че ако я споделя, ще се разпилея и няма да мога да се съсредоточа върху реализацията ѝ, за това ще я запазя за себе си все още.

Интервю на Кристиана Кръстева

Снимки личен архив, ХАЙ ЛАЙФ

КЪМ ПЛАНЕРИТЕ