0%

Знаеш, че винаги се стараем да те срещаме с жени, които са пример за подражание, успех и харизма. Жени, които не жалят време и енергия, за да постигат това, за което мечтаят. Които не се плашат от предизвикателствата и които обичат да вдигат летвата пред себе си поне няколко стъпала по-високо отпреди, защото иначе просто не е интересно. И днешната ни среща няма да бъде изключение.

За Дара Екимова 2019-а беше „нейната година“ – тогава издаде смазващия си летен хит „Сагапао“, който съм сигурна, че и сега си припяваш, представяйки си морски залези и лек вечерeн бриз. Талантът на младата певица, която пее от 4-годишна, е безспорен. А това, че е закърмена с музика - в семейството на музиканта Димитър Екимов – Дими от култовата група „Сленг“ и пиар експерта Ива Екимова, е всеизвестен факт.

2020-а също започна ударно за Дара. По време на престижната церемония 359 HIP HOP Awards тя грабна наградата за дебют – едно от най-ценните признания за всеки млад творец. Месец по-късно пък разчуства публиката с песен, посветена на баща си. В клипа на „За теб” Дара и екипът й включиха архивни кадри от детството й с непрежалимия Дими.

А от този месец Дара разгръща и актьорския си талант в най-новия сериал на VBOX 7 – „Аз съм Изи”. В поредицата, която можеш да гледаш всяка сряда от 16.00 часа, певицата влиза в ролята на Криста, най-добрата приятелка на главната героиня.

И това не е всичко! На 16-и април, от 21.00 часа, Дара Екимова ще изнесе своя първи онлайн концерт!

С толкова много събития, случващи се около нея, потърсихме Дара, за да ни разкаже как успява да жонглира с всичките си проекти и какво я вдъхновява и мотивира в тези несигурни времена.

Здравей, Дара, много искам да започнем разговора първо от песента ти „За теб“, посветена на баща ти. Ще ти призная, че тази песен ме разплаква всеки път, когато я чуя. Личи си, че извира от душата ти; личи си, че е изстрадана, изплакана, много лична изповед. Разкажи ми как се случи тя?

Много благодаря за милите думи. Случи се спонтанно. Бяхме в студиото с Преслав Анастасов – Пресли, който е страхотен млад музикант и творческата хармония, която витаеше във въздуха, ни позволи да създадем песента с лекота и толкова бързо. Той започна да импровизира мелодията, а думите просто се изляха от душата ми.

Отдавна ли замисляше да посветиш песен на баща си? Защо точно сега?

Не, дори не съм планирала да напиша такава песен. Тя се появи свише и явно така е трябвало да се случи.

Текстът си написала самата ти и той наистина е много силен. Това ли са думите, което би искала да кажеш на баща си?

Това са само част от тях. Има още много неща, които бих искала да му кажа, въпроси, които да му задам.

Трудно ли е да се изпее песен за човек, който толкова много ти лиспва?

Трудно е, да. Трудно е, защото докато записвах гласът ми трепереше и емоцията беше много силна, но се радвам, че успях да я реализирам. Трудно е и защото бих искала да знам какво мисли за музиката ми, за песните, за развитието ми.

Във видеото сте събрали много архивни кадри, на които се виждаш ти като малко момиченце, заедно с баща ти – вкъщи, на семейна почивка; как те учи да плуваш, как те учи да караш ски. Как успяхте да съберете тези кадри и има ли някои от тях, които са ти най-най-скъпи?

Всички кадри са ми скъпи, защото ги виждам за първи път. Знаех, че мама и татко са заснели всички тези преживявания, но никога досега не сме се връщали към тях. С мама дори не бяхме сигурни, че ще успеем да ги извадим, но успяхме.

Какво мисли майка ти Ива за песента и за клипа? Каква беше реакцията й, когато я чу за първи път?

Мама все повече се опитва да скрие от мен, когато е разстроена, но аз просто я усещам и съм сигурна, че е плакала много повече, откокото си признава.

Ива подкрепя много кариерата ти на певица, а сега и на актриса. Какво съвети ти дава най-често?

Най-често ми припомня да следвам сърцето си и да не се отказвам, колкото и да е трудно. Що се отнася до актьорската работа – имам много какво да уча. Не искам да обиждам хората, които са инвестирали толкова много в актьорското изкуство, самоопределяйки се като актриса. Както не искам да бъда сравнявана като певица с хора, които не познават същността на музиката, а се определят като певци.

Ето, че сега стартира и новият сериал с твое участие „Аз съм Изи“, в който играеш една от главните роли – тази на Криста, най-добрата приятелка на Изи. Как реши да се снимаш в този проект?

Явих се на кастинг и ме избраха за ролята на Криста.

Какви сериали гледаш по принцип и кой е любимият ти?

Най-често гледам „Приятели”, наскоро се запалих по един хитов сериал в Нетфликс, който се казва Sex Education.

Разкажи ми за героинята си – положителен или отрицателен герой ще бъде, има ли някакви допирни точки с твоя характер?

Криста е положителен герой, най-дората приятелка на Изи. Позитивна и добронамерена, харесва честността, силните характери. Не харесва лъжи, интриги и бягането от отговорност. Има допирни точки с моя характер, но и по много неща се различаваме. Нека всички гледат сериала, за да разберат.

В амплоато на актриса или певица ти е по-забавно в момента?

Двете са свързани. В музиката постоянно се налага да влизаме в ролята на лирическия герой. Първата ми такава роля беше в песента ми от миналата година „Пробвай се”. Там играех обсебена от изпълнителката фенка. Сега с Криста трябваше да вляза в нова роля. Много се забавлявах по време на снимките. А екипът е невероятен!

В сериала ще се говори много за проблемите на тийнейджърите – приятелства, връзки, ревност, завист. Изпитала ли си всички тези емоции на свой гръб?

Да. Всъщност исторята на Криста по отношение на приятелство, ревност и завист ми е много позната. Може би затова ми беше интересно да се превъплатя в нейния образ.

Кои са негативните страни на славата, с които ти се е наложило да се сблъскаш?

Повечето са позитивни. Но понякога завистта и лицемерието са непреодолими и много болезнени. С годините, в които пораснах, започнах да осъзнавам, че съм се сблъсквала с много повече трудности, отколкото съм предполагала, когато са ми се случвали.

Как би презентирала целия сериал в 1 изречение?

Истинска любов и неочаквано предателство, една ученическа история за момиче, което има всичко, докато не се сблъсква с лъжите и интригите.

За какво имаш повече време, откакто сме под домашна карантина?

Почти за нищо. Уча си уроците, работя по нова музика и се подготвям за първия ми он-лайн концерт, който ще се състои на 16-и април, дни преди Великден, от 21.00 часа в моята ФБ страница  на страниците на URBO и Joker Media Rental, както и на официалната YouTube страница на инициативата -  #ЖивотВкъщи е инициатива на URBO и Joker Media Rental. Целта на организаторите е да подкрепят заетостта на работещите в събитийната индустрия в този труден момент и да призове хората да останат по домовете си, като им даде възможност да се забавляват, правейки престоя по домовете малко по-лек и интересен.

С какво запълваш деня си?

Със стандартните неща – уча, чета, грижа се за кучето си Арни, имам онлайн уроци по музика и математика.

Какво ти липсва най-много от външния свят?

Срещите с най-близките ми приятелки, разходките в парка, киното, театърът и концертите.

Кое ще е първото, което ще направиш, когато извънредното положение бъде отменено?

Ще се видя с хората, които най-много ми липсват в момента.

На 16 април ти предстои и онлайн концерт. Какво ще изпълниш на него?

Ще изпълня моите песни с нови аранжимент, както и някои от най-обичаните песни на "Сленг". Ще има и много изненади, които сме подготвили заедно с китариста Иван Попов, басиста Илия Ранков, барабаниста Николай Николаев и клавира Станислав Петров – Стенли.

Към какво се стремиш най-много тази година?

Стремя се към това да постигна всичките цели, които съм заложила и ще има много изненади.

Интервю на Кристиана Кръстева

Снимки: личен архив