0%

Докато трае пандемията от коронавирус, сме изправени пред много предизвикателства и едно от тях е да останем продуктивни, работейки от вкъщи. Без много предисловия, ето нашите топ трикове как да продължиш да държиш важните за кариерата и бизнеса ти неща на фокус, докато офисът ти се намира на кухненската маса.

Записвай задачите си всяка сутрин в своя RICH GIRL планер.

Още след като се събудиш, отвори планера си и запиши абсолютно всичко, което ти дойде на ум като задачи, които трябва да бъдат свършени. После използвай цифров код: 1,2,3 и обозначи с определената цифра задачите си по важност. Коя от тях ще ти донесе бърз напредък или пък пари още днес? Обозначи я с едно. Всички не толкова важни – с 2 или 3. А сега избери топ 3 на единиците и ги сложи в дневния си гарфик. Това са твоите задачи за деня.

Планирай поне 2 почивки по 20 минути, в които да не си пред компютъра, а да станеш и да се раздвижиш.

Дори най-брилянтните умове имат нужда от почивка. По принцип бихме ти препоръчали да излезеш и да се разходиш в парка, но в сегашните условия ще се ограничим до терасата или двора. Ако имаш куче, това ще бъде моментът да го разходиш и да проясниш мислите си, възползвайки се от чистия въздух и слънчевите лъчи навън. Друг вариант за качествена почивка е да ползваш 20-те минути за малко йога или пилатес. Мускулите ти ще ти благдарят.

Проверявай мейлите и съобщенията си само 2 пъти през деня - в 10 сутринта и в 3 следобяд. Така няма да се разсейваш излишно.

Представи си следната ситуация – пишеш важен мейл, но телефонът ти звънва. Нотификация от фейсбук. Ти зарязваш всичко и сядаш да четеш съобщението. Трябва и да му отговориш. Започваш да пишеш, после отваряш друга страница в социалните мрежи, зачиташ се в нещо друго.... 2 часа по-късно се сещаш за важния мейл, който трябваше да напишеш бързо и да изпратиш... Сама разбираш, че за да си продуктивна, е важно да премахнеш всички фактори, които те разсейват излишно, нали?

Поставяй си по 3 основни цели всеки ден и се старай да ги изпълняваш.

Спираме се на числото 3, защото 3 цели на ден са напълно изпълними, а това, че ще се справиш с тях и ще ги отметнеш като изпълнени в планера си, ще ти донесе чувство на удовлетворение от добре свършената работа.

Постави лаптопа си на специално обособено място, което ще е твоето работно място вкъщи, и не го разнасяй в другите стаи.

Винаги си си мечтала да работиш, излежавайки се в леглото? Мда, това не е добра идея. Спалнята и леглото ти са място за почивка, за релакс, за медитация; да четеш книги, да си почиваш, да гледаш филми, но не и да работиш. Не залитай в тази посока, защото ти гарантираме, че няма да свършиш нищо.

Спазвай утринната си рутина както обикновено - душ, лек грим, прическа, кафе, закуска.

Ако се изкушиш да останеш в пижамата си дори само един ден, да ходиш цял ден с коса, омотана на на кукуригу или да не се изкъпеш, ами.... вероятно единият ден ще премине в два, после три и т.н. Ще се изненадаш колко бързо човек може да се поддаде на саморазрушителни навици. Те не водят до нищо хубаво, така че го избягвай.

Носи удобни дрехи за вкъщи, но все пак гледай да не са пижами или размъкнати анцузи. Никой не изглежда добре в тях!

Е, да, всеки обича вкъщи да му е удобно, да ходи с широки дрешки и мекички чорапки. Но не попадай в капана на анцузите и пижамите (освен ако не е сутринта след Коледа – обожаваме тематични пижамки на еленчета, но те са позволени само тогава). Както се казваше в едно меме наскоро: „Сваляйте пижамите на всеки 2 дни и пробвайте панталоните си. Пижамите подлъгват! Повтарям, подлъгват“.

Използвай целия наличен арсенал, за да превърнеш работното си място в приятна и продуктивна среда - запали си ароматни свещи, пусни си лека музика и се съсредоточи.

В края на краищата, всичко се свежда до това, да не губиш работния си ритъм в условията на хоум офиса. Всичко, което ще ти помогне да се почувстваш на фокус, е добре дошло.

Обещай си награда!

Това е в случай, че мотивацията ти "бяга" в последните дни. Кажи си: "Ще гледам Нетфликс/ Ям сладолед/ Чета книга, след като свърша с тези 5 задачи за деня". Гаранция, че ще приключиш всичко важно за нула време.

Успех!