0%

Когато за първи път се срещнеш на живо с Анита, оставаш поразен от това колко енергия струи от нея. „Аз съм заредена като една истинска атомна бомба“, често през смях казва красавицата, и това личи ясно във всичко с което се занимава: Анита Маркова е професионален фитнес треньор, консултант по здравословно хранене, бодибилдинг състезател, модел, майка и бизнесдама. Тя е първата българка, участвала на световно първенство за фитнес и красота на WBFF. А отскоро е и писател.

За какво Анита разказва в първата си книга “Богинята в теб“ , кога самата тя се чувства като Богиня и как можеш и ти да постигнеш това себеусещане, прочети в интервюто ми с Анита Маркова.

 

Здравей, Анита, винаги ли си била привърженик на здравословното хранене и фитнеса?

Здравей, Криси, и благодаря за поканата. Да - от дете майка ми вкъщи готвеше много леки храни. Опредерено тя е повлияла много за моите вкусови предпочитания и култура на хранене. Имах период, в който се отклоних от този път, но днес осъзнавам, че се е случил, за да вляза в този, в който съм днес.

 

Как реши да започнеш да се занимаваш с това?

Преди 10 години ми откриха много хранителни непоносимости - към глутен, лактоза, хистамин. Тогава всеки лекар, при когото отидех, противоречеше с мнението си какво трябва до консумирам и какво не. Това ме накара сама да търся своето решение и попаднах в един омагьосан кръг.

 

Какви бяха първите ти стъпки?

Още в периода с хранителните непоносимости и алергии започнах да чета и търся начини да се справя с проблемите си. Костваше ми години четене и тестване на всичко върху себе си на принципа "проба-грешка". Впоследствие записах множество обучения, свързани с храненето и фитнеса, и така до днес.

 

Знам, че подготвяш нещо много специално за последователите си – книга за здравословен живот, пълна с твоите лични съвети и идеи за идеална визия. Може ли да разкриеш какво още ще има в нея?

Ах, Криси, винаги си в такт с всичко! Книгата...Тя е нещо много лично и специално за мен. Вложих наистина цялата си любов в нея. Исках да изпипам всеки детайл и да помогна на всяка дама да подобри себе си.

Пиша я 2 години, а началото й стартирах точно, след като родих сина си. В нея съм събрала 75 тактики, с които една жена да се превърне в най-добрата своя версия. От водата, която пие, и храната, с която се храни, до мислите, които жъне, и резултатите, които иска да постигне.

Рецепти в нея няма, освен цели два хранителни режима за отслабване - моите лични. Като единият е вегетариански. В нея съм заложила и духовното здраве, справянето с емоционалното хранене, стреса и демотивацията. Въобще, все наболели и интересни теми във времето, в което живеем. 

 

Кога се очкава да бъде официално на пазара?

Книгата вече е в предпродажба и е налична за всяка дама, която реши да предприеме това предизвикателство по пътя към своята най-добра версия.

 

Каква е цената й и как хората ще могат да си я поръчат?

Книгата е абсолютно луксозно издание в два варианта - твърди и меки корици. Цената на меката корица е 35 лв, а на твърдата, която е лимитирана - 42 лв.

 

Спомена, че си я писала цели 2 години...

Когато се връщам назад в съзнанието си, си спомням миговете, в които усещах, че имам какво да кажа, сядах и изливах мислите си на листа хартия. Повече от две години от живота ми с кърмено бебе на ръце и вече книгата е факт.

 

Има ли нещо супер специално, включено в книгата, което не си разкривала досега?

Да, и не е само едно. Всяко нещо, което пиша в книгата, е част от мен. Това е моят начин да покажа един извървян път с грешките и уроците, които съм научила по него до този момент.

Път, с който вярвам, че ще допринеса за много други момичета да намерят по-лесно връзката със себе си, баланса в здравословния начин на живот и ще обърнат внимание и на духовната грижа.

 

Сподели ни твоя любима лесна рецепта за здравословна закуска например, включена в книгата.

Аз обожавам палачинки и ти предлагам една бърза рецепта:

5 белтъка

1 жълтък

40гр фини ядки от спелта

Щипка канела

Ванилия

Стевия на вкус - около 1 равна кафяна лъжичка

Шепа горски плодове

5 бр. натрошени какаови зърна

1 банан

 

Всички съставки (без банана) се смесват и изпичат на палачинка/гофрета на предварително загрят тиган. 

Когато е готова, бананът се намачква с вилица и намазва върху нея. Да ви е вкусно.

 

А любимо упражнение?

В книгата всяка една дама, която няма време за тренировки, ще се научи как да вмъква повече движение във всекидневието си чрез малки трикове. Използване на стълбите, оползотворяване на обедната почивка и т.н.

 

Защо жените не могат да отслабнат?

Защото по-често губят мотивация да продължат. Аз ще ги науча на точно обратното. Да кипят от енергия и желание да се превърнат в най-добрата своя версия. Да нямат търпение да видят новия ден и прогреса си.

 

Кога ти самата се чувстваш като Богиня?

Когато съм свободна, немислеща, просто себе си. Когато чувствам, че правя правилните неща, стремейки се към най-доброто в мен. "Богинята" е излъчване, един блясък в жената, една специална енергия, която казва: "Това съм Аз и блестя по моя начин" и всяка жена носи този блясък. Просто трябва да го отключи.

 

Какви са основните предпоставки за това една жена да изглежда като Богиня?

Първо да се чувства такава. Да знае за заложения потенциал в нея и да започне да го развива. Защото за мен в природата на всяка една жена е заложено да бъде Богиня. Жените сме нежни, но и силни. И когато една жена вярва в себе си, стреми се към прогрес и вътрешно съвършенство, то тогава тя може да покаже истинската си същност, а именно божествената.

 

Как се мотивираш?

Когато бях дете, често казвах на хората едно лично мое словосъчетание: "Имам силата да разруша света и да го създам отново. Като атомна бомба от енергия съм". И днес още вярвам в това. Черпя енергия от дълбините на душата си. Чета книги, следя успешни хора, стремя се всекидневно да се подобрявам, което ме адски ме мотивира.

 

Използваш ли RICH GIRL планера и какви са впечатленията ти от него?

О, да! Това е нещото, с което съм неразделна. Планерът е едно силно средство за съвършените планове. Винаги ми напомня накъде съм тръгнала, ако случайно се отклоня от пътя.

 

Как си поставяш цели?

Много лесно. За мен животът в пълния му спектър е една глобална цел. Винаги имам краткосрочни и дългосрочни цели.

 

Коя е целта ти за 2020?

Работя основно върху създаването на универсални продукти като тренировъчни програми, които да решават голяма част от проблемите с визията и самочувствието на дамите. Такава програма е "Бразилско дупе вкъщи", която могат да намерят в моя сайт shop.fitmama.bg.

Първата ми книга също е основна цел към момента. Да запозная бъдещите ми читателки с нея и да им помогна по пътя към по-доброто в тях. Както и няколко мои нови продукта, които ще станат факт тази година!

 

Как преминава един твой ден?

 Винаги интензивно и интересно. Стартира рано в 5 ч. Лека медитация, отваряне на планера и поглеждане плана за деня, закуска, детето на детска градина, следва моята тренировка, последващи тренировки с клиентки, консултации, режими. След което обличам костюма и от фитнеса, право в бизнес срещите. Късния следобед вземаме детето от детска градина заедно с моя мъж. Тогава го водим на плуване. Вечерите се отдаваме на семейството си и приятните мигове заедно.

 

Какво би посъветвала всяка жена, за която ти си пример за подражание, и иска да следва твоя път?

Първо да мечтаят. Второ да превърнат мечтите в цели със срок, колкото и налудничави да са. Трето - да вярват в себе си и потенциала, който е заложен във всяка една жена. Четвърто - работа. Нужни са качества, за да постигнем всичко, за което мечтаем. Развивайте ги. Превърнете се в жената, която може да постигне и най-налудничавата мисъл, която истински пожелае.

Интервю на Кристиана Кръстева

снимки: личен архив