0%
В RICH GIRL обичаме да даваме поле за изява на млади български творци и автори, с които имаме общи виждания за красота и естетика, и в чиито талант вярваме и му се възхищаваме.
Днес ще те запознаем с едно много талантливо момиче, което стои зад бранда ALSY Illustrations. Нейните оригинални дигитални илюстрации вече украсиха лимитираната коледна колекция планери на RICH GIRL. През 2021 очаквай още колаборации между двата бранда, с които ще те изнандаме приятно.
 А сега, нека те запознаем отблизо с Ива:

 

Ива, как дойде идеята да създадеш Alsy illustrations?

Идеята дойде по доста интересен начин. Ще върна лентата малко назад. През 2019-а се роди дъщеря ми. След като стана на няколко месеца, в главата ми започна да се върти идеята за работа от вкъщи - мисля, че всяка майка се замисля в даден момент. Твърдо бях решила, че искам аз сама да притежавам времето си, не да съм зависима от работен график. Тъй като бях тъкмо „излюпила се майка“, реших, че това, което ще правя, ще е свързано с бебета. Идеята ми беше за ръчно рисувани бебешки дрехи. Няколко месеца се опитвах да развия този тип бизнес, но тук в България така наречените хенмейд неща не са оценявани подобаващо. Не си заслужаваше да влагам усилията. Имах застой от няколко месеца по време на първия локдаун, докато случайно не открих програмата Procreate. Помислих си, че само дигитално рисуване не съм пробвала до сега и като всеки представител на зодия Близнаци реших, че трябва да пробвам още едно ново начинание. Започнах да проучвам къде могат да се използат дигитаните илюстрации. След като събрах цялата информация, плюсове и минуси, разбрах, че това е моето нещо и трябва да се развивам в тази посока.

 

Откога всъщност се занимаваш с рисуване?

От както се помня. Рисуването е част от мен.

 

С какво дигиталното рисуване е по-различно от това с четка или молив?

На първо място с мобилността. Можеш да рисуваш където и когато решиш - в кафенето, в парка, дори на път. Единствено са ти нужни таблета и писалката, докато с класическото рисуване с четка и молив е по-сложно. Имаш голям “инвентар” и ти трябва голямо пространство. Друг плюс е улеснението в процеса. Малък пример - дори да сбъркаш нещо в процеса на рисуване, винаги можеш да върнеш назад, докато с хартията това не може да се случи.

 

Какво те вдъхновява?

Всичко около мен. Също така постоянно разглеждам сайтове, снимки, илюстрации…

 

Кои са любимите ти неща за рисуване и защо?

На първо място са илюстрациите на момичета. След това са реалистичните портрети и анимационните герои - тях рисувам от дете, но задължително на хартия.

 

Колко време ти отнема да нарисуваш една илюстрация?

Между 2 и 3 часа, от идеята как да изглежда до завършения вид. Портретите и карикатурите отнемат малко повече време - около 8 часа.

 

Как виждаш развитието на своя бранд?

Вярвам, че щом човек има желание, може да постигне всичко, за което си мечтае.

 

Върху какви продукти искаш да видиш своите илюстрации?

Върху планери, тефтери, книги, дрехи… Списъкът е голям.

 

Самата ти ползваш ли планер?

Да, в последно време е винаги с мен.

 

Какво си записваш в него?

Нещата, които трябва да свърша през деня - така по-лесно успявам да разпределя времето си между отглеждането на детето ми и работата. Също така записвам всички идеи за проекти и илюстрации.

 

Как планираш своето време?

Трудно. Понякога 24 часа не стигат, за да бъдеш майка, съпруга и в същото време да развиваш собствен бранд, но това да седнеш и запишеш черно на бяло задачите и целите си, помага много. Не губиш мотивацията си, дори всичко да изглежда невъзможно понякога.

 

За какво никога не ти остават свободни часове?

За четене на книги. Четенето ми е голяма страст, но през последните месеци не ми остава време за него.

 

Каква цел си поставяш за 2021?

Да бъда по-продуктивна и да развивам бранда си все повече и повече!

 

RICH GIRL продуктите с илюстрации на ALSY можеш да поръчаш ТУК

Интервю на Кристиана Кръстева

Снимки: личен архив, ALSY Illustrations, RICH GIRL