0%

В специалната ни рубрика за вдъхновяващите истории на успеха те срещаме с един много интересен млад предприемач, който развива бизнеса си в сфера, предизвикваща все по-голям интерес в световен мащаб. Той се казва Иван Николаев и е мениджър и съсобственик на ZenArt – една от първите компании в света, която създава виртуална реалност.

 

Да работиш в подобна иновативна и, откровено казано, абстрактна за повечето хора област, е истинско предизвикателство, а за Иван Николаев е и призвание, страст и целта на живота му, която той преследва с истинска отдаденост.

Компанията му ZenArt вече може да се похвали с договори за работа с Министерството на отбраната на САЩ и филмови студия в Холивуд. Разполага със свои офиси в Лос Анджелис и Маями, а дейността й е оценявана високо и на международни форуми и събития.

Създаването на виртуалната реалност използва различни способи от гейминга, археологията и фотографията, за да може чрез иновативна технология да те отведе на място, на което никога преди не си бил и да го почувстваш с всяка фибра на тялото си, все едно наистина си там.

Така първият проект, разработен от ZenArt, е именно пресъздаване на природен феномен в България - Белоградчишките скали – заснет и представен чрез виртуална реалност.

Нишата, в която Иван развива дейността си е специфична и постиженията му в сферата не остават незабелязани. Така в българската компания решават да инвестират над 1 милион евро инвестиционният фонд Morningside Hill и Фонда на фондовете.

ZenArt се развива не само в областта на туризма, но и в проекти, свързани с използването на виртуалната реалност  при възстановяването на пациенти, преживели инсулт или инфаркт, като идеята е да им се осигури пълноценна и ефективна рехабилитация чрез използването на технологиите.

И след като дори самият Марк Зукърбърг побърза да обяви, че създава метавселена и планира да развива Фейсбук като споделена виртуална реалност, темата е повече от популярна в момента, а Иван и ZenArt се оказват на гребена на вълната.

За това как едно момче успява да планира успеха си и да сбъдне всички свои мечти, и колко е важно човек да вярва в себе си и да си поставя високи цели, сега ти разказва самият Иван Николаев. 

 

Здравейте, Иван, разкажете ни повече за вашата компания ZenArt, занимаваща се с виртуален туризъм, каква е нейната основна мисия?

ZenArt е сред пионерите в света на виртуалната реалност и е сред най-добрите компании в своята ниша – микс между фотография, археология и гейминг.

 

Защо ZenArt – какво означава името, има ли нещо закодирано в него?

Името на компанията съчетава източното понятие „дзен“ или „зен“ за съсредоточаване в себе си и западната дума за изкуството „art“.

 

Как ви дойде идеята да започнете този бизнес?

Аз и моите партньори искахме да направим нещо, което го няма на пазара и да е в бизнеса с високи технологии. Така решихме да започнем проект за туризъм във виртуална реалност. Най-просто обяснено, това е използване на новите технологии, за да видиш място, до което нямаш възможност да отидеш. Слагаш VR очилата и се телепортираш в другия край на света или дори Вселената.

 

С какво се занимавахте преди това?

След университета започнах работа като анализатор на спортни коефициенти. Две години  живях в Дъблин, където работих за Pokerstars. Съчетавах познанията си за игрите и способността да анализирам цифри и когато се върнах в България, оглавих българският офис на esports.com – основен организатор в компютърния спорт, собственост на Pro7 към днешна дата.

 

Създавате компанията с ваши приятели. Трудно ли е да работите с близки хора? Винаги ли сте на едно мнение?

С годините съм забелязал, че понякога е много трудно да работиш с приятели по редица причини. Но когато гледате в една посока, искате да постигнете еднакви цели и с годините знаете кой в какво е силен – всичко става като да играеш Tetris.

 

Какви бяха най-големите трудности пред вас при развитието на този тип иновативен бизнес в малка страна като България?

Най-трудното беше да се събере точният екип, който да създаде това, което ни беше в главите. Не по-лесно беше и намирането на инвеститори, които да повярват в идея, която можехме да покажем само на хартия.

 

Кога се появи първият ви инвеститор и какво ви даде неговата подкрепа?

2019 г. Без подобен тип инвеститор е невъзможно да се осъществи такъв проект, понеже всичко в тази сфера е доста скъпо, а специалисти са търсени навсякъде.

Правите доста голям скок – от малка българска фирма, във фирма с договори с Армията на САЩ и Холивуд. Как всъщност се случи това?

Пандемията даде тласък в прило­жението на VR в развлекателния бизнес. През 2021 г. някои големи компании от Хо­ливуд, Маями, Сингапур и Саудитска Ара­бия се обърнаха  към нас (след активен бизнес девелъпмънт) за разработка на виртуални преживявания в  различни симулатори и изложения. След това и проекти за предавания на компании като National Geographic, US Army и др.

 

Може ли да ни разкриете по какви проекти работите за американската армия?

Изработваме тактически тренажор за специалните им части и как те да оказват първа помощ на ранен другар по време на мисия.

 

А за Холивуд? Ще видим ли ваша работа в някой от новите блокбастъри?

Мога да кажа само, че ще видите наша работа там, но не мога да споменавам заглавия.

 

Имате изнесени офиси в Маями и Лос Анджелис – пътувате ли често до там?

Пътувам по няколко пъти в годината, но не бих казал, че това е често.

 

Виртуалната реалност има голямо бъдеще в новия свят. Как виждате, че ще продължи да се развива? Ще дойде ли ден, в който вече няма да се налага да излизаме от домовете си, за да пътуваме, пазаруваме, или се забавляваме?

Като цяло мога да говоря много по този въпрос, но последните 1-2 години ние доста време не излизахме от домовете си и правихме всичко гореизброено онлайн. Виртуалната реалност просто ще направи всичко това по-забавно. Затова Мета (Facebook) се ориентират в бизнеса с визуализация – причината е, че всичко е по-интересно и забавно, когато е представено с добра визуализация.

Но не мисля, че скоро време няма да се налага да излизаме от домовете си заради развитието на технологията, а по-скоро, ако се случи нещо като апокалипсис. 

 

Първият проект, който реализирате като посещение на туристическа забележителност чрез виртуална реалност, са Белоградчишките скали. Защо точно те?

Защото преди всичко сме българи и искахме да популяризираме нещо местно и същевременно толкова красиво и непознато за хората по света.

 

Какво вижда всъщност потребителят, посещавайки виртуално мястото?

Много пъти съм описвал какво се вижда на това място, но всеки път, когато някой си сложи VR очилата и го посети разбира какво е то всъщност. Нашия продукт те „телепортира“ на мястото, което виждаш и ти чувстваш, че си там. Скалите, камъните, растителността са 100% е копие на истинското място, но имаш възможност да разглеждаш артефакти от миналото, да ги държиш в ръцете си, да се носиш в балон над Белоградчишките скали, да слушаш истории около огъня, когато се смрачи или просто да се разхождаш и попиваш знания от личния си гид. 

 

Как създавате „магията“ – кои са най-важните компоненти, които трябва да има на определената дестинация, за да повярва потребителят, че наистина е там?

Компонентите са много, но някои от най-важните са качеството на заснемането, правилната обработка на всяко едно камъче, тревичка или облак, доброто осветление и специални ефекти, анимации и озвучаване и т.н.

 

Кои други български дестинации сте реализирали?

Засега никои, но имаме една идея за популяризиране на българския туризъм чрез дигитални туристически маршрути на интересни точки в различни части на страната.

 

Развивате бизнеса си и в друга посока, свързана с медицината – използването на виртуалната реалност при възстановяване на пациенти след прекаран инфаркт или инсулт. Как ви дойде тази идея, все пак тя е тотално различна сфера от туризма?

Сферата е различна, но технологията е същата, а ние имаме много ноу-хау и опит в нея и ако можем да помогнем на хората да се възстановят по-бързо, ние ще се радваме да го направим.

При нас дойде един от мениджърите на високотехнологична клиника за рехабилитация и ни каза, че е доказано, че когато мозъкът на човек е стимулиран да направи дадено движение при рехабилитация, то е в пъти по-благоприятно, отколкото когато рехабилитатор ти каже по какъв начин да раздвижваш крайниците си. Без да му мислим много решихме, че ще направим такъв вид софтуер, било то и в сфера, от която нашата компания няма печалба.

 

Може ли да разкажете в подробности за проекта?

Идеята е, че пациентите могат да си вземат виртуални очила у дома и да правят рехабилитацията си сами, с помощта на нашия софтуер. С всеки сеанс пациентът и клиниката ще могат да разберат дали има подобрения при рехабилитацията и на какво трябва да се наблегне за по-добри резултати.

 

Вярно ли е, че Morningside Hill и Фонда на фондовете са инвестирали над 1 млн евро в компанията ви и какво означава това за вас?

Инвестицията е факт. Това ни дава възможност за по-бързо разрастване на компанията и начин да навлизаме в други вертикали на бизнеса посредством нашата технология.

Не на последно място е и имиджът от това, че институционален инвеститор като Фонда на фондовете в лицето на MH е повярвал, че нашата компания е с висок потенциал.

 

Какво ви отличава от конкурентите ви по света и ви прави по-добри?

Имаме може би най-доброто качество във виртуалния свят, екипът ни е супер готин и можем да направим всеки проект, стига да се съберем и да brainstorm-нем малко.

 

Имали ли сте идея, че може да се занимавате с подобно нещо като дете? Израствате в град Горна Оряховица, какво беше вашето детство?

Любимото ми нещо като дете беше да ида до компютърния клуб VooDoo и да поиграя на някоя игра с приятели. Това беше преди повече от 20 години, но все още се виждам с тези приятели и говорим за игрите от новото време.

 

Завършил сте едно от най-добрите училища в града -  ТЕТ М.В.Ломоносов – какви са най-хубавите ви спомени от училищните години?

В ТЕТ започна съзнателният ми живот. Почти всичките ми приятелства към момента са от там, а с някои от съучениците ми в момента работим и в ZenArt.

 

По това време ли започнахте да се занимавате с гейминг?

Около 5 години преди да ме приемат в ТЕТ.

 

Казвате, че игрите са полезни за децата, защо?

Те развиват много умения в бързо развиващия се детски мозък – стратегически начин на мислене, подредба и организация, и други. Дава им много положителни емоции и тема на разговор с връстници и по-големи. Важно е обаче да не се прекалява, защото децата нямат усещане за мярка, когато се потопят в света на игрите, знам го и от личен опит.

 

Какво се случва с баскетбола, който сте тренирал в училище, играете ли още?

Много обичам да играя баскетбол. Там също имам много приятелства, като все още играя с някои от хората, с които се запознах в ТЕТ.

В момента ми е любимо да се състезавам в турнири на 3х3 баскетбол, който стана олимпийски спорт отскоро, като за тази година съм първи по точки в ранглистата на България. 

 

Увличате се и по политическите науки, виждате ли бъдеще за себе си и в тази сфера?

Политиката ми е била интересна във всеки етап от живота по един или друг начин. Винаги съм бил и съм политически активен и мисля, че когато човек натрупа достатъчно житейски опит и знания е моментът да влезе в политиката и допринесе с всичко това. Аз още не съм стигнал това ниво…

 

На какво искате да научите децата си?

Не следвам принципи, на които искам да ги науча. Когато прекарвам време с тях, усещам какво е необходимо да направя или да им кажа, за да ги усъвършенствам според моите разбирания.

 

За какво мечтаете?

Всеки ден се будя с мисълта, че съм щастлив с това, което имам и мечтата ми е то да се задържи при мен…

 

Какво е следващото голямо предизвикателство пред вас?

В момента се сещам само за малки предизвикателства, свързани с работата и семейството ми. Надявам се тези, които аз считам за големи, никога да не ми се случват.

КРИСТИАНА КРЪСТЕВА

Снимки: личен архив