0%

Ако ти се иска да посетиш някое ново, непознато място; ако искаш да видиш и да преживееш нещо различно и да се върнеш оттам с незабравими спомени, днес имаме специално предложение за теб! Португалският остров Мадейра!

Да планираш пътуването си до там е лесно! Виж какво ни разказа опитният пътешественик Нина Илиева, която е останала запленена от Мадейра и по-специално – Фестивала на цветята, който се провежда всяка пролет там. Нина ще ти даде съвети какво да не пропуснеш да видиш, когато си на острова. И ще можеш да съпреживееш емоцията, с която е заредено това специално място, от разкошните снимки, които Нина е направила по време на своето пътуване.

Мадейра е разположен в северната част на Атлантическия океан, между Канарските и Азорските острови.

Едно истинско екзотично кътче с непокътната природа и живописни скалисти брегове, край които минава океанското течение Гълфстрийм. А Фестивалът на цветята на остров Мадейра привлича хиляди туристи от цял свят. Магичната му феерия на цветове и аромати запленила и Нина, маркетинг специалист по професия, и страстен пътешественик и фотограф по душа, и тя решила да сбъдне мечтата си и да види на живо тази красота.

„Това място отговаря на представите ми за Рая! – разказва Нина. – Мек и приятен субтропичен климат, с усещане на свежест и океански бриз. Разнообразна, цветна и здравословна храна. Топли и приятелски настроени португалци. Китни, цветни и спретнати къщички, както и луксозни палати – почти всички с бананови плантации около тях. Завладяваща природа, невероятна флора и най-важното – гледки, спиращи дъха!“

Заради фееричните си цветни градини Мадейра неслучайно е известен е като „Остров-градина”. На португалски името му означава „гора”. А в една от многобройните легенди е наречен „целувката на Господ” заради уникалната си природа.

Когато Нина пристигнала със семейството си в столицата на Мадейра – Фуншал, вече се усещала предпразничната атмосфера на Фестивала на цветята:

„Художници от Мадейра бяха отделили значително време за изграждането на незабравими цветни килими, изложени по главните улици на града. В деня на Парада на цветята, който ме впечатли най-много, островът вече бе успял да привлече десетки хиляди туристи, които нетърпеливо и часове преди старта на цветното шоу търсеха добри позиции. Сред тях бяхме и ние. Участниците бяха на възраст от 1 до над 70 години вероятно. Безкрайно колоритни, усмихнати и заразяващи публиката с неизчерпаемата си енергия, танцуваха и дефилираха близо 3 часа по крайбрежната улица Avenida Sá Carneiro на Фуншал.“ В Парада на цветята всяка година се включват стотици хора – жители на острова, представители на танцови школи и клубове, и туристи. „Костюмите на участниците бяха впечатляващи!- спомня си Нина. – Дни след събитието, случайно се запознахме с Карла – една от участничките в парада (по професия туристически брокер), която сподели, че роклите се шият предварително по поръчка и цената на една рокля е около 80 евро. След това тези творения на изкуствата остават за спомен на своите притежатели“.

Според Нина има няколко важни неща, които не бива да пропускаш, когато се озовеш на остров Мадейра:

На първо място, още в самолета можеш да проучиш подробно календара на туристическите мероприятия на острова. Той се актуализира ежегодно и включва мащабни събития като Madeira Carnival Festivities през февруари, Light Festival през март, Flower Festival през април/май, Atlantic Festival през юни, Wine Festival и Columbus Festival през септември, Madeira Nature Festival през октомври, Madeira Christmas and End of the Year Festivities – през декември и първите дни от Новата година.

Веднъж, след като стъпиш на екзотичния остров, следват забавленията! Нина ти препоръчва да не пропускаш разходка с катамаран в океана в търсене на свободно плуващи делфини, посещение на Monte Palace Tropical Garden, пешеходен преход по величествените планински пътеки на острова.

За любителите на виното, има организирани дегустации на напитката на боговете, правена в Мадейра. Не пропускай да опиташ и черната риба-нож (Aphanopus carbo) и нетипичните за нашите ширини плодове като местните банани (по-дребни и още по-сладки), маракуя, манго, жълта питая или питахая (Cereus triangularis fruit).

Вечерта можеш да си поръчаш понча – традиционна за острова алкохолна напитка. Тя се прави от от ром от захарна тръстика, мед и лимонов или портокалов сок. Местните жители казват, че този еликсир предпазва от настинка и грип, както и че всеки чужденец, стъпил на острова, може да проговори португалски език след третата чашка понча!

Планирай пътуването си с лекота с помощта на новия ни Дневник на пътешествията!

РАЗГЛЕДАЙ ВСИЧКИ ДНЕВНИЦИ ТУК

Автор: Кристиана Кръстева

Снимки: Нина Илиева

Разбери как да увеличиш продуктивността си ТУК