0%

Днес те срещаме с една дама предприемач, която знае добре как да планира и преследва целите си и чиито успех може да те вдъхнови за нови постижения.

Галина Петрова е добре познато име в ресторантьорските среди, където е известна като изключителен специалист-консултант, обучавал управители и екипи, работил в сектора години наред, градил добро име и успешна кариера. Но тя оставя всичко познато зад гърба си, когато решава да скочи с двата крака в неизвестното и да се опита да създаде собствен бранд. Индустрията, в която се развихря, е силно конкурентна, пазарът е залят от по-евтини предложения, както български, така и вносни, но Галя успява да наложи своя продукт – прясно изпеченото, занаятчийско кафе "Ведра", и вече се радва на успехите на новосъздадения бранд. Тази година Галина е номинирана в престижния конкурс, организиран от Евгени Минчев, "Бизнес дама на годината".

Да започваш деня си с чаша ароматно кафе е любим ритуал на повечето от нас, които не си представят старта на деня си без горещата напитка. Кафето е голямата любов и на предприемача Галина Петрова, която му посвещава цялото си време, енергия и знания през последните 3 години, за да създаде своя занаятчийски бранд Ведра кафе. Преминава през редица трудности, докато успее да финализира идеята си и тя да види бял свят, но крайният резултат на усилията й си заслужава.
В момента нейният бранд се развива стремително, включва се в редица партньорства и жъне суперлативи от клиенти.
„Сега създаваме в партньорство още три частни марки. Производител сме и идеен партньор на няколко нови кафета – обяснява Галя. - Част съм от Асоциация на жените предприемачи, с която създадохме заедно две кафета, чиято основна цел е подкрепа на Детска къща и Фондация за нашите деца. Партньор сме също така на фондация Digital4, която вече няколко години събира едни от най-добрите лектори за дигитален бизнес, както и изгражда цяло общество, на което е в помощ с тези знания. До седмица предстои да излезе наш общ продукт.
За първи път ще миксираме кафе с едно от най-ароматните цветя. Концепцията е много интересна и истинско предизвикателство, освен със създаване на продукта и с легендите към него, ритуали и преживяване за клиента.
Предстои също така и да произведем и първите капсули със специално кафе. Смел проект, който да реши кафе въпросите на немалка част от клиентите. Все по-усилено присъстваме на различните фермерски пазари и общуваме с хората. Какво търсят, какво харесват, какво не срещат. Това е изключително ценно за нас. Умеем да слушаме и това бързо дава следващите стъпки.“
Изобщо, в последните 3 месеца Галя признава, че изобщо не спи и има толкова много работа, че е забравила какво е почивка. Но вместо да се чувства изморена, тя е заредена, мотивирана и вдъхновена. Защото вижда пред очите си как се сбъдва нейната голяма мечта.

 

ГОРЕЩО КАФЕ


Влюбва се в кафето още преди 14 години, когато работи като дистрибутор на известна марка италиански кафета. Основните им клиенти тогава са зведения и Галя се запознава отблизо с този бранш и навлиза в тънкостите му. Впоследствие създава своя компания, която обучава персонала на кафенета и ресторанти как да работят, как да се държат с клиентите, така че да им предоставят възможно най-добрата услуга.
Тъй като знам колко навътре е в материята, не мога да не й задам въпроса какво всъщност им куца на българските заведения:
„Отношение е краткият отговор – смята Галя. – Но въпреки общите им проблеми не бих ги сложила под общ знаменател. Успешни винаги са били собствениците с отношение и обратното. Както често съм казвала, клиентът може да прости всичко, ако има отношение. Иска да е чут, видян, оценен. Това хем е лесно да го кажем, хем не се получава на много места. Да успееш да направиш екип от персонала си е трудно, но не невъзможно. Заведенията не са просто места за храна и напитки. Те са социални места, които в идеалния случай трябва да създават добро преживяване на клиентите. Когато това преживяване е на ниво, нещата се получават. А процесът е двупосочен. Както без качествен персонал бързо бяга работата, така и без качествен мениджър е хаос, кражби и анархия. И в това взаимодействие между двете страни трябва да има уважение, респект и обща работа. Това е видимо, където го има.“
Работата й със заведения й дава голямо разбиране към отсрещната гледна точка. Като консултант Галя се запознава с пазара в детайли и получава голямо удовлетворение от свършената работа.  
„Едно от най-красивите неща за мен е да наблюдавам промяната на собствениците и резултатите, които постигат в следствие на това. Да ги подкрепям освен със знания, и с много любов и разбиране в този процес, защото самата аз минах многократно през него и зная колко вътрешна сила е необходима. Тази работа ми даде устойчиви връзки и верни приятели, които и сега се доказаха. Във време, в което бяха затворени и без оборот, звъняха мен да подкрепят.“


Именно идването на пандемията променя правилата на играта както за заведенията, така и за персонала им, дистрибутори и консултанти.


„За съжаление много не се справиха и тепърва ще им бъде трудно на останалите. Въпреки всичко има примери, от които настръхвам от удоволствие. Защото съм напълно наясно какво седи зад тях като всекидневен труд в тежката ситуацията в момента. Смятам, че ще оцелеят най-упоритите и най-гъвкавите. След това пак ще се напълни пазара, както след всяка криза. Заведения винаги е имало и ще има, поради нуждата ни от социални контакти и хубави преживявания. Личната ми прогноза е за трудни години в краткосрочен план, но след това ще има пак стабилизиране на пазара, както след всяка криза“, оптимист е Галя.
Затварянето на много заведения обаче е катализаторът, който задвижва Петрова в друга посока – към осъществяването на нейната собствена идея за луксозен български бранд кафе.
„Необходимостта от ново действие ме мотивира. Идеята бе в главите ни от няколко години, но липсваше необходимостта. Вдъхновението дойде с отзивите на хората и хубавата енергия, която ни връщаха всеки ден.“
Галя усеща, че моментът да действа е назрял и се впуска в предизвикателството по създаване на своя бранд.

 

ТРУДНО Е ВСЯКО НАЧАЛО

„Първо измислихме блендовете, с които да работят нашите клиенти. Това беше труден процес и за тях, защото ние от дистрибутори станахме производители. Съвсем разбираемо те не знаеха дали ще се справим, какъв продукт ще произведем и клиентите дали ще го харесат или това ще доведе до отлив.“
За щастие благодарение на дългогодишните им взаимоотношения ресторантьорите й гласуват доверие и скоро Галя успява да им докаже, че не са сгрешили – кафето се харесва и поръчките започват да пристигат.
„Винаги ще го казвам - човешките взаимоотношения и т.нар. социален капитал са много по-важни от финансовият. Опряхме се напълно на това и благодарение на хората и тяхното желание за подкрепа Ведра кафе го има. Поне два месеца работихме без бранд, в крафт пликове, тъй като това беше най-бързият начин да пуснем продукт без пари. Без сериозни инвестиции за печат на фолио, реклама и др. После продължихме със същите опаковки, но вече брандирани.“
Че един продукт е успешен може да се познае по това, когато започнат да го копират. Скоро след като пускат брандираните си опаковки Галя забелязва, че и други брандове започват да ползват техните идеи за оформление на пакетите, което искрено я радва и отчита в свой плюс.
Но тя не спира дотук, за да се порадва на постигнатото, а продължава напред със създаването на нови, специални кафета.
„Стартирахме с 4 високооценени арабики от Световната бариста асоциация, т.нар. специални кафета. Произведохме малко количество и го предложихме на частни клиенти. Това за мен беше верификацията на идеята. Вложихме много творчество и лично отношение в пакетите им. Направихме подаръци, лични картички и обратната връзка беше силна. Нашите клиенти започнаха сами да развиват бранда с отзивите си и благодарността. Това беше много важно за нас, тъй като продуктът не е в ниския ценови клас. В тази връзка имаше много съвети, че сме в криза, трябва да е евтино, има много кафета, пазарът е труден и пр. Затова съм още по-благодарна на обратната връзка. За мен един продукт има бъдеще най-вече в криза, когато стойността му надхвърля цената.“

 

ПАРТНЬОРСТВА И ИДЕИ


Скоро не закъснява и признанието на големите играчи - кафетата са харесани в една от най-добрите български вериги за храни и напитки.
„С тях стартирахме развитие на концепция за специални кафета в избрани обекти и към днешна дата аз съм радостна, че те продължават работа в тази посока. Там също имаше много въпроси, чието решение беше предизвикателство. Кафетата са изчерпаеми, тъй като се оценява и изкупува конкретна партида и това трябваше да се съобрази с обема на доставките.“
Работата е много и изисква себеотдаване.
За да достигне до нивото, на което е днес, Галя трябва да се изправи сама пред своите най-големи страхове, а именно: дали продуктът й ще се хареса, дали тя е достатъчно добра, за да го създаде сама, как ще се справи като предприемач без сигурен месечен доход в тежката криза, в която се намираме, какво ще има да даде от себе си на цялата идея.
„С това са тясно свързани и неуспехите ми преди, и успехите сега. Затова и осъзнатостта отчитам като най-голямото си постижение. В тази връзка не правя разлика между личен и професионален живот, защото зная, че отдолу кормилото е едно. Изключително съм благодарна на всички трудности от последните три години, защото ми дадоха много.“
С работата си в последните години по нейния бранд сега Галя признава, че е осъзнала нещо много важно – че най-ценният ресурс са качествените взаимоотношения между хората.
„Това е нещо, което бързо научих, но дълго време подценявах. Научих и много финансови уроци, научих че няма неплатени сметки, както и че всичко се връща. Затова правя на другите това, което искам на мен да се случва. Тази формула работи безотказно.“
Новите идеи за развитие на бранда й продължават да извират и Галя е доволна, че има планове за месеци напред.
„Амбицията ми е все така да радваме хората, да имаме комуникацията с тях и да увеличаваме вдъхновението и емоцията с която създаваме. Нашето кафе е кафе за споделяне. С приятел, любим човек, бизнес партньор или колега, то е първото време за нас самите сутрин. И вярвам, че това кафе трябва да зарежда хората с всичко позитивно. В тази посока няма да спра да работя.“
Мотивира се от собствената си вяра, а после - от резултата от усилията си.
„Аз съм голям иноватор и съм щастлива всеки път, когато намеря съмишленици и положителен отклик.  Трудно седя на едно място, и буквално и преносно, затова често имам нужда от нови идеи. За мен движението е не просто важно, то е живот! Движиш ли се, значи съществуваш. Може да сгрешиш, но действаш. Ще тестваш, видиш, промениш и продължиш напред после. Силно се мотивирам и от всякакви трудни ситуации и казуси. Преди ги посрещах в страх, в негодувание и малко или повече лична драма. Сега съм радостна, че тази емоция вече е отработена. Да успееш да видиш една ситуация по-отвисоко и  без емоция, е богатство. Защото възможностите за решение са много. От едни от най-трудните ни казуси дойдоха подобрения на дизайна, нови партньорства, развитие на взаимоотношения и нови идеи. Предприемачеството наистина е смислено, когато носи развитие.“

КРИСТИАНА КРЪСТЕВА 

Снимки: личен архив